Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στην 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Επτά έργα της κεντρικής έκθεσης της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Being as Communion», θα φιλοξενήσει το  Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, σε  αίθρια, στον κεντρικό διάδρομο και σε τρεις αίθουσες της μόνιμης έκθεσής του. 

Η έκθεση «Being as Communion» είναι ένας αναστοχασμός γύρω από το θέμα της συνύπαρξης με τους ανθρώπους δίπλα μας, αλλά και με τα ζώα, τα δάση, τους κήπους της γης, τις σκιές του παρελθόντος, τους νεκρούς και τις γενιές που θα ακολουθήσουν.  

Σύμφωνα με την ιστορικό και επιμελήτρια σύγχρονης τέχνης Μαρία – Θάλεια Καρρά, που έχει την επιμέλεια της έκθεσης, τα συγκεκριμένα έργα «ακουμπούν» τις πολλαπλές στρώσεις της ιστορίας της πόλης και φιλοξενούνται σε δέκα διαφορετικές τοποθεσίες μουσεία, μνημεία και χώρους, συνδέοντας οικοδομήματα από κρίσιμες περιόδους της ιστορίας της Θεσσαλονίκης: βυζαντινά, οθωμανικά, μοντέρνα, προτείνοντας παράλληλα μια πολυφωνική ανάγνωση αλλά και σύζευξη πολλών ισότιμων φωνών. Χωρίς έναν κεντρικό εκθεσιακό χώρο, η κεντρική έκθεση μπορεί να χαρακτηριστεί πολυπολική, καθώς ο κάθε χώρος λειτουργεί αυτόνομα επιτρέποντας στον επισκέπτη να φανταστεί ποικίλες συνδέσεις.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αποτελεί μία από τις αφετηρίες για ορισμένα από τα έργα, όπως αυτά των Cevdet Erek και Κώστα Ρουσσάκη που εκτίθενται στο μουσείο. Άλλα έργα βρίσκονται σε διάλογο με τη συλλογή του μουσείου: Το Sketch and Bread της Jumana Manna παραλληλίζει τα δομικά θραύσματα των σύγχρονων πόλεων με τα αρχαιολογικά χαλάσματα. Το υπερρεαλιστικό πανοπτικό όραμα του Ahmed Morsi περιστοιχίζεται από βυζαντινές εικόνες, ενώ ο ‘Αγγελος Πλέσσας φαντάζεται ένα νέο πρότυπο ύπαρξης, το οποίο συνδέει μυστικιστικά, βυζαντινά και φουτουριστικά στοιχεία με το ψηφιακό.

Τα έργα θα παραμείνουν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από τις 4 Μαρτίου έως τις 21 Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Flickr