Το Ίδρυμα Ωνάση κατασκεύασε μια νέα παιδική χαρά στην πλατεία Αυδή

Συνεχίζοντας την ολιστική πολιτική μέσα στην Αθήνα, το Ίδρυμα Ωνάση προσθέτει έναν ακόμη κρίκο σε μια αλυσίδα από παιδικές χαρές, αυτή τη φορά κατασκευάζοντας για πρώτη φορά παιδική χαρά στην περιοχή της πλατείας Αυδή του Μεταξουργείου, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Η δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «On Athens», και επιχειρεί να εμπλουτίσει τον αστικό χαρακτήρα στην πλατεία Αυδή, αναγνωρίζοντας τη σημασία του παιχνιδιού, αλλά και του πολιτισμού στην καθημερινότητά μας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιδρύματος, και σε αυτή την περίπτωση, ο σχεδιασμός ανταποκρίνεται στα κριτήρια λειτουργικότητας, ασφάλειας και σεβασμού προς το περιβάλλον όπου εντάσσεται ο παιδότοπος. «Ουσιαστικά, δημιουργείται μια μεγάλη διαδρομή παιχνιδιού με πολλές διακλαδώσεις, ώστε το κάθε παιδί ή η ομάδα του να επιλέγουν -ανάλογα και με την ηλικία τους- το είδος δραστηριότητας. Σε χωριστό τμήμα βρίσκεται η περιοχή των νηπίων, ενώ όλα τα παιχνίδια είναι τοποθετημένα σε χυτό δάπεδο ασφαλείας, με τον κεντρικό διάδρομο από σταθεροποιημένο κεραμικό. Τα νέα όργανα συνθέτουν ένα μικρό «δάσος» στην καρδιά της αστικής περιοχής: πολυσύνθετα δεντρόσπιτα (με ανισοϋψείς πύργους, τσουλήθρα, ανεμόσκαλα, γέφυρα, επιφάνεια αναρρίχησης), μπάλες μουσικής αφήγησης, παιχνίδια ελατηρίου, όργανα ισορροπίας, τετραθέσια τραμπάλα με ελατήριο, διαδραστικά ταμπλό για την εκμάθηση των αριθμών και άσκηση λογικής, διθέσεις κούνιες ή κούνια-φωλιά για τα νήπια» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η παιδική χαρά στην πλατεία Αυδή είναι ο νεότερος σταθμός στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης του Ιδρύματος Ωνάση, που δείχνει ειδικό ενδιαφέρον για την ενεργοποίηση της αστικής γειτονιάς. Ήδη, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, ανακαίνισε ολικά και τοποθέτησε σύγχρονο εξοπλισμό (και για ΑμεΑ), νέο δάπεδο ασφαλείας και καινούρια όργανα παιχνιδιού, κατάλληλα για κάθε ηλικιακή ομάδα, στις παιδικές χαρές του 39ου Κέντρου Νεότητας στον Νέο Κόσμο (Σαρκουδίνου & Κασομούλη) και στο 60ό Κέντρο Νεότητας (Χέλντραϊχ στο Πάρκο Δουργουτίου). Σειρά είχε μετά το ‘Αλσος Λογγίνου. Επιδιώκοντας μια πιο οικολογική, «πράσινη» προσέγγιση της αστικής ταυτότητας του Μετς, το Ίδρυμα προχώρησε σε υλοποίηση και δωρεά της ολικής ανακαίνισης της παιδικής χαράς του με σύγχρονο εξοπλισμό, επίσης κατάλληλο και για ΑμεΑ, νέα όργανα παιχνιδιού με φυσικά υλικά και πιστοποίηση TUV, που απευθύνονται σε κάθε ηλικιακή ομάδα παιδιών.

Οι παρεμβάσεις δεν σταματούν εδώ. Πιστεύοντας ότι η Αθήνα έχει ανάγκη από ολοκληρωμένες παιδικές χαρές, ώστε οι μικροί κάτοικοί της να ανακαλύπτουν από μόνοι τους την αξία του ομαδικού παιχνιδιού και της προσωπικής εκτόνωσης, το επόμενο σχέδιο αφορά το Πάρκο Ραγκαβά, κάτω από την Ακρόπολη, όπου έχει εγκριθεί δωρεά για την κατασκευή μίας ακόμα παιδικής χαράς.

«Με την ολιστική πολιτική παρεμβάσεων μέσα στην Αθήνα, το Ίδρυμα Ωνάση ανακαλύπτει την κρυμμένη ενέργεια της γειτονιάς και της συνοικίας. “Επανασυστήνει” στους κατοίκους το περιβάλλον τους, δημιουργώντας καινούριες εστίες διασύνδεσης. Επενδύει στη μικρή και τοπική κλίμακα, ώστε τα αποτελέσματα να έχουν συνολική απήχηση στον αστικό ιστό. Με την ανακαίνιση ή τη δημιουργία του πλέγματος από παιδικές χαρές, το Ίδρυμα Ωνάση προσεγγίζει το παιχνίδι ως πολιτιστική δράση. Και, με τον τρόπο αυτό, προτείνει τον πολιτισμό του παιχνιδιού» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από OpenIcons από το Pixabay