Η μουσική και οι μουσικοί μπορούν να φτιάξουν μια καλύτερη κοινωνία-Συνέδριο του ΠΑΜΑΚ στο τέλος Απριλίου

Η μουσική ως τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων ανεξαρτήτου γλώσσας, ικανοτήτων, κοινωνικού, μορφωτικού ή διανοητικού επιπέδου, μπαίνει στο επίκεντρο του 1ου Πανελλήνιου Συνέδριου Κοινοτικής Μουσικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σκοπεύοντας να λειτουργήσει ως εργαλείο με στόχο την ευζωία των ανθρώπων.

Το συνέδριο με τίτλο «Μουσική και μουσικοί για μια καλύτερη κοινωνία: Ξεκινήματα, εμπειρίες, προοπτικές» θα διεξαχθεί στις 29 και 30 Απριλίου στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο του είδους που γίνεται στην Ελλάδα. Στην ουσία, η κοινοτική μουσική είναι η χρήση της μουσικής για τον άνθρωπο και την κοινωνία. Γνωρίζουμε ότι η μουσική μπορεί να προάγει ψυχική υγεία, συναισθηματική ευζωία και κοινωνική συνοχή», είπε σε σχετική συνέντευξη τύπου η Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσική και Κοινωνία» στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λήδα Στάμου.

Όπως τόνισε, υπάρχουν ήδη παραδείγματα επιτυχημένης χρήσης κοινοτικής μουσικής σε ομάδες εξαρτημένων, ΑΜΕΑ, Ρομά, ενώ είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι η μουσική επηρεάζει την ψυχική υγεία, μειώνει την αρτηριακή πίεση, ισορροπεί τον καρδιακό παλμό και δημιουργεί καλύτερη αναπνοή.

Παίρνοντας το λόγο ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας Στυλιανός Κατρανίδης, είπε χαρακτηριστικά ότι «με το συγκεκριμένο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ αλλάζουμε τη μορφή της μουσικής εκπαίδευσης στη χώρα», αφού η κοινοτική μουσική σηματοδοτεί τη σχέση του Πανεπιστημίου με τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τις οποίες προσεγγίζει. «Πιστεύω ότι αυτό το συνέδριο συμβάλλει στην προώθηση μιας δημοκρατικής αντίληψης για τη μουσική, έτσι ώστε αυτή, να είναι κάτι πέρα από συγκεκριμένες, περισσότερο εκπαιδευμένες ελίτ, οι οποίες ακούν και μουσική. Διότι η μουσική μπορεί να ενώνει τους ανθρώπους, να φτιάχνει κοινότητες, να προάγει την ευζωία, να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα», υπογράμμισε ο κ Κατρανίδης. 

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μελίνα – Μαρία Δερμεντζοπούλου, αναφέρθηκε σε προσωπική της εμπειρία σε σχέση με την κοινοτική μουσική. «Έτυχε να βρεθώ σε μία μονάδα που φιλοξενεί άτομα με αναπηρία και όταν έγινε χρήση της κοινοτικής μουσικής, επί μία ώρα όλοι ζούσαμε και αισθανόμασταν τα ίδια πράγματα. Αυτό είναι και το νόημα. Μάλιστα, στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας έχουμε καταστρώσει το σχέδιο για την εξασφάλιση και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με το επόμενο ΕΣΠΑ 21-27, για να χρηματοδοτηθούν μονάδες ηλικιωμένων, ΑμεΑ, παιδικής προστασίας, Ρομά, προσφύγων και μεταναστών, για την κοινωνική τους ένταξη. Θεωρώ όμως ότι πρέπει να δοθεί και προτεραιότητα σε τέτοιες πρωτοβουλίες που θα μπορέσουν να κάνουν πράξη αυτό που λέμε κοινωνική ενσωμάτωση, που θα μπορέσουν να δώσουν τη δυνατότητα να μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα και να αισθανόμαστε έστω και στιγμιαία τα ίδια συναισθήματα», τόνισε.

Τη βεβαιότητα ότι γενικότερα η τέχνη είναι καταλυτική στους ανθρώπους, εξέφρασε η Πρόεδρος του Κέντρου Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δρ. Μαριάννα Χατζητόλιου Βιλδιρίδη. «Θαυμάζω το έργο του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και θεωρώ ότι αποτελεί πρωτοπορία για τη χώρα μας, αλλά και σε διεθνή επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μουσικοί, καλλιτέχνες, παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί, φροντιστές, αλλά και άλλα άτομα που ενστερνίζονται τις αρχές του σεβασμού, της συμπερίληψης, της συνεργασίας και της δημιουργικότητας και χρησιμοποιούν τη μουσική για την προαγωγή της ευζωίας ατόμων και ομάδων σε διάφορα πλαίσια, κοινοτικά κέντρα, και χώρους τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, έχουν θέση στο συγκεκριμένο συνέδριο. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ