Από 14 έως 23 Ιουλίου, το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας δίνει ραντεβού στην πόλη του χορού

Με τίτλο «(Επι)Στροφή στο Σώμα», το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, πιστό στο ραντεβού του, έρχεται και φέτος στην πόλη του χορού, στην Καλαμάτα, «ξετυλίγοντας» ένα πλούσιο διεθνές πρόγραμμα. Από 14 έως 23 Ιουλίου, έναν χρόνο προτού… τριανταρίσει, το καταξιωμένο σε όλο τον κόσμο Φεστιβάλ σύγχρονου χορού, θα φιλοξενήσει χορογράφους, χορευτές και δασκάλους από 10 χώρες από τέσσερις ηπείρους, την Ασία, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική.

Ο σύγχρονος χορός, από όλα τα πλάτη και μήκη της γης, αντιπροσωπεύεται μέσα από 17, συνολικά, παραγωγές, 9 ομάδων από την Ελλάδα και 7 από το εξωτερικό. Μεταξύ των τελευταίων είναι ο πιο αναγνωρισμένος διεθνώς χορογράφος της Κίνας Tao Che και η ομάδα χορού Tao Dance Theater που παρουσιάζουν σε συνεργασία με την Μπιενάλε Χορού Βενετίας την παράσταση 11 -η οποία θα ανοίξει και τις «πόρτες» του Φεστιβάλ στις 14 Ιουλίου στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας-, οι Καναδοί Out Innerspace Dance Theatre & Film Society, οι οποίοι έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ο πολυβραβευμένος Marco da Silva Ferreira από την Πορτογαλία

Στο Φεστιβάλ περιλαμβάνονται, επίσης, 8 παράλληλες εκδηλώσεις και ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών, καθώς και ένα πρόγραμμα εργαστηρίων χορού και κίνησης για διάφορες ηλικίες και ομάδες πληθυσμού. Στο αμιγώς καλλιτεχνικό μέρος του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται οι παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής και του Black Box του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, καθώς και οι παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας και σε 3 πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Παράλληλα, από τις 6 έως τις 23 Ιουλίου θα διεξαχθούν τα σεμινάρια και εργαστήρια του εκπαιδευτικού προγράμματος για επαγγελματίες και ειδικές ομάδες κοινού.

«Θέλουμε να μιλήσουμε για την ολότητα και τη φυσικότητα του σώματος. Θέλουμε να μιλήσουμε για το τι σημαίνει να είσαι ζωντανός και θνητός. Δεν μιλάμε ούτε για το σώμα ως βιολογική οντότητα ούτε ως σύμβολο εννοιών αλλά ως τον αυθεντικό τόπο της ύπαρξης κάθε προσώπου, ως εκδήλωση της ίδιας της ζωής μαζί με το de facto δέος, μυστήριο και σεβασμό που αυτό μάς γεννά. Το φετινό πρόγραμμα, λοιπόν, ονομάζεται (Επι)Στροφή στο Σώμα και μας καλεί να δούμε το ανθρώπινο σώμα ως έναν τόπο αποκάλυψης της ίδιας της ζωής, έναν ποιητικό τόπο βιωμένης γνώσης, ατομικής και συλλογικής εμπειρίας», δήλωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Λίντα Καπετανέα, σήμερα, από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, του δημάρχου Καλαμάτας Αθανάσιου Βασιλόπουλου και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Η Λ. Καπετανέα αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της σχέσης της ελληνικής κοινωνίας με την τέχνη και ειδικότερα με τους καλλιτέχνες της. «Με αφορμή τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα του κλάδου μας, όπως κυρίως εκφράστηκαν από τη νέα γενιά σπουδαστών, οφείλουμε όλοι να συναισθανθούμε το αληθινό διακύβευμα που δεν είναι άλλο από τον σεβασμό και την αναγνώριση του ίδιου του επαγγέλματος του καλλιτέχνη στις παραστατικές τέχνες», σημείωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ. «Όλοι οι καλλιτέχνες που φιλοξενούμε στην Καλαμάτα, Έλληνες και ξένοι, είναι στα μάτια μας συνάδελφοι και γνωρίζουμε με πόσο κόπο έχουν κατακτήσει το επίπεδο της δουλειάς τους ώστε να μπορούν να παρουσιάσουν το έργο τους σε όλους εμάς. Ο χορός στην Ελλάδα, παρά το αρτιότατο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, παραμένει ένας κλάδος του σύγχρονου πολιτισμού με πολλές ανάγκες ως προς τις υποδομές, το μέγεθος και τη διάρκεια των παραγωγών, την κρατική χρηματοδότηση και τους όρους εργασίας και απαιτείται μια ολοκληρωμένη θεώρηση και πολιτική για την αναβάθμισή του. Ας ευαισθητοποιηθεί και ας αγκαλιάσει η ελληνική κοινωνία ένα πολύτιμο μέλος της χωρίς το οποίο θα είναι πραγματικά φτωχότερη σε φαντασία, όραμα, ευαισθησίες και αξίες. Ας συμβάλλουμε όλοι, με όποια μέσα διαθέτουμε ώστε να διορθωθούν οι χρόνιες στρεβλώσεις κάτι που εκτιμώ πώς χρειάζεται χρόνο, γιατί απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό, αλλά μπορεί να επιτευχθεί», συμπλήρωσε κλείνοντας την παρουσίαση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στην Iστοσελίδα του Φεστιβάλ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Clarence Alford από το Pixabay