Κέντρο Ψυχικής Υγείας δημιουργείται στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Κέντρο Ψυχιατρικής Ακριβείας και Ψυχικής Υγείας εγκαινιάζει το Πανεπιστήμιο Κολούμπια με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 75 εκατ. δολαρίων.

Το «Stavros Niarchos Foundation Center for Precision Psychiatry and Mental Health» φιλοδοξεί να αποτελέσει καταλύτη στην ανάπτυξη καινοτόμων νέων εργαλείων με σκοπό την ενίσχυση της φροντίδας των ανθρώπων που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο της αποστολής του περιλαμβάνονται η μελέτη των εξελίξεων στον τομέα της διάγνωσης, καθώς και η πρόληψη και η θεραπεία μέσω της ψυχιατρικής ακριβείας (precision psychiatry), ενός αναπτυσσόμενου επιστημονικού πεδίου που συνδυάζει πλήθος επιστημονικών κλάδων, όπως η γονιδιωματική, οι νευροεπιστήμες και η επιδημιολογία. Μέσω της χαρτογράφησης γενετικών μεταλλάξεων που βρίσκονται πίσω από τις ψυχιατρικές διαταραχές μεμονωμένων ασθενών, η ψυχιατρική ακριβείας υπόσχεται μια πρωτοφανή, εξατομικευμένη φροντίδα υψηλής αποτελεσματικότητας βάσει της μοναδικής γενετικής σύνθεσης κάθε ανθρώπου.

Το Κέντρο αποτελεί κοινή προσπάθεια του Τμήματος Ψυχιατρικής και του Ινστιτούτου Zuckerman Mind Brain Behavior του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Επίσης, θα αξιοποιήσει την εμπειρογνωμοσύνη του συνεργαζόμενου με το Κολούμπια Κέντρου Γονιδιώματος της Νέας Υόρκης και του Γραφείου Ψυχικής Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

«Οι γνώσεις που παρέχει η γονιδιωματική και η ιατρική ακριβείας αποδεικνύονται εξαιρετικά πολύτιμες για τη βελτίωση της υγείας και της ζωής των ανθρώπων. Μέσω αυτού του νέου Κέντρου οι ερευνητές μας θα καλύψουν μια επείγουσα ανθρώπινη ανάγκη, αξιοποιώντας την ιατρική ακριβείας για την προώθηση της ψυχικής υγείας για όλους», δηλώνει ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Λι Μπόλιντζερ.

«Η σημαντική πρόοδος που έχουμε σημειώσει στη φροντίδα της σωματικής υγείας μας τις τελευταίες δεκαετίες είναι προφανής, αλλά εξίσου σαφές είναι το γεγονός ότι έχουμε αφήσει πίσω την ψυχική μας υγεία», δηλώνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος. «Όλοι εμείς στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε τους γιατρούς, τους επιστήμονες και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας στο Κολούμπια, οι οποίοι συγκεντρώνουν βαθιά τεχνογνωσία με μια εξίσου βαθιά αίσθηση ανθρωπιάς για να αντιμετωπίσουν ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Mohamed Hassan από το Pixabay