ΥΠΠΟΑ: Ζώα συντροφιάς σε περισσότερους από 120 αρχαιολογικούς χώρους μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, η είσοδος σε ζώα συντροφιάς δεν επιτρέπεται σε αρχαιολογικούς χώρους μεγάλης επισκεψιμότητας, όπως η Ακρόπολη, η Κνωσός, η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί. Αντίθετα, θα επιτρέπεται σε αναπεπταμένους αρχαιολογικούς χώρους που λόγω έκτασης δεν δημιουργείται πρόβλημα στην κίνηση των επισκεπτών, όπως σημειώνει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με λουράκι μήκους μέχρι 1 μ. ή τα ζώα να φέρονται στην αγκαλιά του κτήτορα (μάρσιππο) ή να βρίσκονται εντός κλωβού μεταφοράς. Επιπλέον, κατά την είσοδό τους, θα ζητείται η επίδειξη βιβλιάριου υγείας και θα επιτρέπεται να εισέλθουν, εφόσον ο συνοδός τους φέρει μαζί του τα απαραίτητα για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου από τυχόν περιττώματα του ζώου.

Συμπαθητικά τετράποδα, παρέα με τους κτήτορές τους, θα μπορούν να «επισκέπτονται» συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) γνωμοδότησαν χτες (26/4) ομόφωνα υπέρ της εισόδου ζώων συντροφιάς σε αυτούς -φυσικά υπό όρους και προϋποθέσεις.

Όπως συμπληρώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, βάσει της γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, καθίστανται προσβάσιμοι για τα ζώα περισσότεροι από 120 αρχαιολογικοί χώροι. Επίσης, περισσότεροι από 110 χώροι θα αποκτήσουν κλωβούς στη είσοδό τους για την παραμονή των ζώων για όσο χρόνο οι συνοδοί τους θα περιηγούνται. Δεν θα επιτρέπεται στα ζώα συντροφιάς η πρόσβαση εντός των μνημείων, σε θέατρα, ναούς, θολωτούς τάφους, σε μνημεία ψηφιδωτά δάπεδα.

Μέχρι σήμερα η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους επιτρεπόταν αποκλειστικά σε σκύλους συνοδούς ατόμων με αναπηρία.

Πηγή: ertnews.gr
Φωτογραφία από Philip Pena από το Pixabay