Ρεκόρ αναγνώσεων από μαθητές του δήμου Καλαμαριάς στο πρόγραμμα «Βιβλιοσκώληκες» – 1.150 παιδιά διάβασαν σχεδόν 20.000 βιβλία

Ρεκόρ αναγνώσεων κατέγραψαν οι μαθητές του δήμου Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας «Βιβλιοσκώληκες» για τη σχολική περίοδο 2022 – 2023. Οι αναγνώσεις των βιβλίων άγγιξαν σχεδόν τις 20.000 και συμμετείχαν παιδιά νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων της περιοχής.

Είναι η 4η συνεχή χρονιά που οι δημοτικές βιβλιοθήκες της Καλαμαριάς υλοποιούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, με στόχο την προσέγγιση των μαθητών, προτείνοντάς τους επιλεγμένες λίστες βιβλίων που αφορούν στην τάξη τους.

Πιο αναλυτικά, στους «Βιβλιοσκώληκες» τη φετινή χρονιά πήραν μέρος 1.150 παιδιά, από 142 τάξεις, από 41 σχολικά συγκροτήματα της Καλαμαριάς, που διάβασαν συνολικά 19.920 βιβλία. Από τα 22 νηπιαγωγεία που συμμετείχαν, 350 μικροί μαθητές διάβασαν 8.300 βιβλία μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2022). Στην «κορυφή» βρέθηκαν τα δημοτικά καθώς 665 παιδιά από 13 δημοτικά σχολεία προχώρησαν στην ανάγνωση 11.065 βιβλίων (από Φεβρουάριο – Μάιο 2023), ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα από τα 6 Γυμνάσια που μετείχαν στο πρόγραμμα 141 παιδιά διάβασαν 563 βιβλία.

Τα βιβλία υπάρχουν διαθέσιμα στις δημοτικές βιβλιοθήκες ή και μέρος από αυτά στις σχολικές βιβλιοθήκες και στόχος του προγράμματος είναι η ίση πρόσβαση στην ανάγνωση, αλλά και η απόλαυση επιλεγμένων και αξιόλογων βιβλίων.

Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας υποστηρίζεται από μια διαδικτυακή εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να δημιουργούν ηλεκτρονικά, λίστες με τις αναγνώσεις τους, τα σχόλια και τις εντυπώσεις τους. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει σχεδιαστεί από τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), στο πλαίσιο του πολιτιστικού και κοινωνικού έργου του, και είναι ευγενική χορηγία προς τις βιβλιοθήκες του δήμου Καλαμαριάς.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε οποιοδήποτε παιδί ανήκει στην εκπαιδευτική βαθμίδα του δημοτικού και του γυμνασίου και βρίσκεται σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, να ενταχθεί σε μια ξεχωριστή αναγνωστική ομάδα «Βιβλιοσκωλήκων» και να διαβάζει από τις συγκεκριμένες λίστες βιβλίων, συμμετέχοντας ατομικά. Φέτος, οι συμμετοχές προέρχονταν από την Καλαμαριά, από διάφορους δήμους της Θεσσαλονίκης, την Θέρμη, τα Κουφάλια, τους Ταγαράδες και το Κολχικό Λαγκαδά, όπου 92 παιδιά διάβασαν 2.680 βιβλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Veronika Andrews από το Pixabay