Επαναπατρισμός 750 αρχαιολογικών ευρημάτων της Ετρουρίας και της Μεγάλης Ελλάδας στην Ιταλία

Στις 31/05 το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού παρουσίασε στο Καστέλ Σαντ’ Άντζελο της Ρώμης 750 αρχαιολογικά ευρήματα που επαναπατρίστηκαν από το Λονδίνο. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης επιχείρησης με στόχο την καταπολέμηση της διεθνούς παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, η οποία οδήγησε επίσης σε εξωδικαστική διαδικασία και σε αστική υπόθεση.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Ιταλικού Υπ. Πολιτισμού τα ευρήματα, που προέρχονταν από παράνομες ανασκαφές στο ιταλικό έδαφος, είχαν καταλήξει σε μια αγγλική εταιρεία υπό εκκαθάριση, την Symes Ltd, που ανήκε στον Robin Symes, έναν σημαντικό διακινητή πολιτιστικών αγαθών.
Η εταιρεία, η οποία πάντα αντιστεκόταν στις επανειλημμένες προσπάθειες της ιταλικής δικαστικής αρχής να ανακτήσει το αντικείμενα, με την επιφύλαξη της διαδικασίας πτώχευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, μηνύθηκε επίσης στην Ιταλία για την επιστροφή των ευρημάτων ή την αστική αποζημίωση για ζημιές.

Η παράδοση κατέστη δυνατή χάρη στις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις που ακολούθησε το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνέργεια και στενή συνεργασία με τους Carabinieri της Τέχνης, οι οποίοι, με την ενεργό συνεργασία της ιταλικής πρεσβείας στο Λονδίνο, συνόδευσαν τα αντικείμενα στην Ιταλία. Η συμφωνία για την επιστροφή υπογράφηκε στις 11 Μαΐου.

Τα αντικείμενα χρονολογούνται μεταξύ του 8ου αιώνα π.Χ. και του Μεσαίωνα, και η αξία τους εκτιμάται σε 12 εκατομμύρια ευρώ. Προσφέρουν μια τομή της πολύπλευρης παραγωγής της αρχαίας Ιταλίας και των νησιών, ενώ αντανακλούν την ανεπανόρθωτη πληγή που υπέστησαν τα πολυάριθμα και ποικίλα αρχαιολογικά πλαίσια (ταφικά, λατρευτικά, οικιστικά και δημόσια) που υπέστησαν λεηλασίες, συγκεντρωμένες ιδίως στην Ετρουρία και τη Μεγάλη Ελλάδα (Magna Graecia).

Πηγή: ertnews.gr
Φωτογραφία από World History Encyclopedia