Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία λογοτεχνίας, λογοτεχνικής μετάφρασης και παιδικού βιβλίου για το 2022

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, Λογοτεχνικής Μετάφρασης και Παιδικού Βιβλίου έτους 2022 (για τις εκδόσεις 2021) ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Τα Βραβεία απονέμονται σε δημιουργούς, οι οποίοι με την πένα τους υπηρέτησαν την τέχνη του λόγου και ξεχώρισαν για την πρωτοτυπία της γραφής τους, την τεχνική, την αφηγηματική αρτιότητα, την αισθητική ποιότητα και τη θεματολογία που προάγει τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα.

Αναλυτικά τα βραβεία:

Ι. ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2022

 • Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων απονέμεται στη Μαρία Λαϊνά για τη συνολική προσφορά της στα Γράμματα
 • Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2022 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Σωτήρη Δημητρίου για το έργο του «Ουρανός απ’ άλλους τόπους», εκδόσεις Πατάκη.
 • Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας 2022 απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Νάσια Διονυσίου για το έργο της «Τι είναι ένας κάμπος», εκδόσεις Πόλις.
 • Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2022 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Θανάση Χατζόπουλο για το έργο του «Υπό κατασκευήν σημαίες», εκδόσεις Πόλις.
 • Το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής 2022 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Παναγή Παναγιωτόπουλο για το έργο του «Περιπέτειες της μεσαίας τάξης. Κοινωνιολογικές καταγραφές στην Ελλάδα της ύστερης μεταπολίτευσης», εκδόσεις Επίκεντρο.
 • Το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας – Bιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας 2022 απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στην Τασούλα Βερβενιώτη για το έργο της «Οι άμαχοι του Ελληνικού Εμφυλίου. Η δυναμική της μνήμης», εκδόσεις Κουκκίδα, και στον Χρήστο Χρηστίδη για το έργο του «Γεώργιος Καρτάλης», εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.
 • Το Ειδικό Κρατικό Βραβείο 2022 για βιβλίο που προάγει σημαντικά τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Χίλντα Παπαδημητρίου, για το έργο της «Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου», εκδόσεις Μεταίχμιο.

Σημειώνεται ότι για το έτος 2022 η αρμόδια Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να μην απονείμει Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου/ης Συγγραφέα έως 35 ετών και τιμητική διάκριση σε λογοτεχνικό περιοδικό.

ΙΙ. ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ 2022

 • Το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας σε Ελληνική Γλώσσα 2022 απονέμεται στον Γιώργο Κεντρωτή για τη μετάφραση του έργου του Georg Trakl «Άπαντα τα ποιήματα», εκδόσεις Ρώμη.
 • Το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά 2022 απονέμεται στον Νικόλαο Π. Μπεζαντάκο για τη μετάφραση του έργου «Ανθολογία της αρχαίας ελληνικής ερωτικής λογοτεχνίας» (Τόμ. Α’ Ποίηση & Τόμ. Β’ Πεζογραφία), εκδόσεις Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων.
 • Το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Γλώσσας σε Ξένη Γλώσσα 2022 απονέμεται εξ ημισείας στον Πάνο Καραγιώργο για τη μετάφραση του έργου «Κωστής Παλαμάς/Ποιητική Ανθολογία», εκδόσεις Φιλύρα, και στον Loïc Marcou για τη μετάφραση του έργου της Διδώς Σωτηρίου «Electra» εκδόσεις H & O éditions.

ΙΙI. ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2022

 • Το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2022 απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Αργυρώ Πιπίνη για το έργο με τίτλο «Ζάζα» (εικονογράφηση Πέτρος Μπουλούμπασης), εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
 • Το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2022 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Μάνο Κοντολέοντα για το έργο με τίτλο «Η μάσκα του Καπιτάνο», εκδόσεις Πατάκη.
 • Το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2022 απονέμεται κατά πλειοψηφία στην εικονογράφο Πέρσα Ζαχαριά και στη συγγραφέα Μυρτώ Καλοφωλιά για το έργο με τίτλο «Μοναχική υπόθεση», εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
 • Το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά 2022 απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στην Αγγελική Δαρλάση για το έργο με τίτλο «Οι μεγάλοι…. μικροί: οι επιστήμονες» (εικονογράφηση Σοφία Παπαδοπούλου), εκδόσεις Μεταίχμιο, και στη Βάσια Εξάρχου για το έργο με τίτλο «Ο κύκλος των Κυκλάδων» (εικονογράφηση Βάσια Εξάρχου, Δημήτρης Δουράμπεης, Άννυ Δαδούκη), εκδόσεις Κέδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Dariusz Sankowski από το Pixabay