Εκτοξεύτηκε το πρώτο διαστημικό εργοστάσιο στον κόσμο

Μια νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα την Καλιφόρνια, που συνιδρύθηκε από έναν βετεράνο της SpaceX, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε με επιτυχία τον πρώτο της δορυφόρο, τον W-Series 1. Στόχος της εταιρείας Varda Space Industries είναι η μαζική παραγωγή υλικών στο διάστημα, τα οποία είτε δεν μπορούν να παραχθούν στη Γη είτε αναπτύσσονται ταχύτερα και με υψηλότερη ποιότητα σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Ανάπτυξη φαρμάκων στο διάστημα

Σε αυτή τη φάση, Η Varda θέλει να διαπιστώσει εάν ο δορυφόρος της μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων στο διάστημα. Το έργο της εταιρείας βασίζεται σε επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι οι πρωτεϊνικοί κρύσταλλοι που αναπτύσσονται στο διάστημα μπορούν να σχηματίσουν καλύτερες δομές από εκείνους που παράγονται στη Γη, όπου η διαδικασία σχηματισμού επηρεάζεται αρνητικά από τη βαρύτητα.

Ένα παράδειγμα προέρχεται από έρευνα που διεξήγαγε η φαρμακευτική εταιρεία Merck στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του CNN. Η εν λόγω μελέτη διαπίστωσε ότι μια πιο σταθερή εκδοχή του δραστικού συστατικού πεμπρολιζουμάμπη (pembrolizumab) που χρησιμοποιείται στο αντικαρκινικό φάρμακο Keytruda, θα μπορούσε να παραχθεί σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Η πρώτη αποστολή της Varda θα επικεντρωθεί στην έρευνα για την ανάπτυξη της ριτοναβίρης (ritonavir), ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του ιού HIV. Η ουσία αυτή περιέχεται και στο Paxlovid, το αντιιικό φάρμακο που χορηγείται για τη θεραπεία του Covid-19.

Η Varda έχει επίσης υπογράψει συμβόλαιο με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για την εκτέλεση δοκιμών υπερηχητικών συστημάτων.

Πηγή: ertnews.grInteresting Engineering
Φωτογραφία από WikiImages από το Pixabay