“Επίμονες Παρουσίες” – Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Ιωάννου στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 και ώρα 19:30, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης-κτίριο Casa Bianca η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Ιωάννου με τίτλο “Έπίμονες Παρουσίες”.

Η έκθεση, που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού και τη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), παρουσιάζει περισσότερους από 100 πίνακες, καθώς και αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και σχέδια του γνωστού εικαστικού, μέσα από τα οποία μπορούμε να παρακολουθήσουμε την εικαστική του διαδρομή, από τα πρώτα έργα που δημιούργησε στην περίοδο της Κατοχής έως και τα τελευταία, το 2008.

Με επίκεντρο τον άνθρωπο, την καθημερινότητα αλλά και την επικαιρότητα, ο Γιώργος Ιωάννου δημιούργησε αφηγηματικά έργα με μια δική του προσωπική εικαστική γλώσσα. Οι εικόνες του πλούσιες σε μνήμες, αναφορές, σημειώσεις και χρώμα, εκφράζουν τη συναισθηματική, ενδοσκοπική ταυτότητά του. Πλήρης συμβόλων, υπομνήσεων και κριτικής, η ζωγραφική του προσεκτικά μελετημένη, μας προσφέρει την απόλαυση της ανακάλυψης και της ερμηνείας ενός φανταστικού κόσμου, πολυσυλλεκτικού και χωρίς όρια.

Ο Γιώργος Ιωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1926. Πραγματοποίησε σπουδές ζωγραφικής στην Αθήνα με δασκάλους τους Κωστή Ηλιάδη και Θεόδωρο Δρόσο και στη συνέχεια στην Académie Julian στο Παρίσι, στα εργαστήρια των Claude Schurr και Édouard Mac Avoy. Μετά την επιστροφή του από το Παρίσι προχώρησε σε ένα αποκλειστικά δικό του τρόπο έκφρασης. Η δουλειά του επηρρεάστηκε απο τα κόμικς και θεωρήθηκε ο κυριότερος εκπρόσωπος της Ποπ Αρτ στην Ελλάδα.

Επιμέλεια έκθεσης: Δημήτρης Ιωάννου, εικαστικός καλλιτέχνης
Διάρκεια έκθεσης: 23 Ιουνίου έως 12 Αυγούστου 2023

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης- Casa Bianca  
Βασ. Όλγας 182 και Θεμ. Σοφούλη, 54646, Θεσσαλονίκη
Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας : Τρίτη-Παρασκευή: 10.00-20.00, Σάββατο: 10.00-16.00
Τηλ. 2313 318538, 2310 427555 | e-mail [email protected]

Πηγή: ertnews.gr