Τεράστια αύξηση των ποσοστών επιβίωσης για τον καρκίνο του μαστού στη Βρετανία

Ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο του μαστού που πεθαίνουν εντός πενταετίας από τη διάγνωση, μειώθηκε κατά δύο τρίτα από τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από μισό εκατομμύριο γυναίκες.

Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης χρειάστηκε δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί και καλύπτει 512.447 γυναίκες που διαγνώστηκαν με πρώιμο καρκίνο του μαστού από τον Ιανουάριο του 1993 έως τον Δεκέμβριο του 2015. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις γυναίκες αυτές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Εθνική Υπηρεσία Καταγραφής και Ανάλυσης Καρκίνου.

Οι γυναίκες που διαγνώστηκαν την περίοδο 1993-99 είχαν 14,4% κίνδυνο να πεθάνουν εντός πενταετίας. Ο κίνδυνος αυτός μειώθηκε σε 4,9% για τις γυναίκες που διαγνώστηκαν την περίοδο 2010-15.

«Γνωρίζαμε ότι η θνησιμότητα είχε μειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά δεν γνωρίζαμε όμως το πόσο», δήλωσε στο επιστημονικό περιοδικό Nature η Κάρολιν Τέιλορ, επικεφαλής συγγραφέας και ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε σε όλες σχεδόν τις ηλικιακές ομάδες τόσο για τις γυναίκες που διαγνώστηκαν έπειτα από προληπτικό έλεγχο, όσο και για εκείνες που δεν είχαν διαγνωστεί μέχρι να εμφανίσουν συμπτώματα.

Ωστόσο, η αιτία της αύξησης της πιθανότητας επιβίωσης δεν είναι σαφής. Από τη δεκαετία του 1990, η ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού έχει αυξηθεί και, στην Αγγλία, ο συνήθης έλεγχος προσφέρεται σε περισσότερες γυναίκες. Τυχαιοποιημένες δοκιμές έχουν διερευνήσει πώς συγκεκριμένες θεραπείες επηρεάζουν την επιβίωση μετά τη διάγνωση.

«Δεν μπορούμε να πούμε πόσο από αυτή τη βελτίωση οφείλεται στις θεραπείες, τον προληπτικό έλεγχο ή την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού», σημείωσε η Τέιλορ.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 13 Ιουνίου στην επιστημονική επιθεώρηση «BMJ».

Πηγή: ertnews.grNature
Φωτογραφία από Marijana από το Pixabay