Παρατείνεται για έξι μήνες η κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα διατροφής στην Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως παρατείνει για άλλους έξι μήνες την κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα βασικά προϊόντα διατροφής λόγω του ισχυρού πληθωρισμού τροφίμων, που επιμένει, λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

«Η κατάργηση του ΦΠΑ σε ένα καλάθι βασικών προϊόντων, όπως το ψωμί, τα φρούτα και τα λαχανικά θα παραταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023», ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η παράταση αυτή, που έχει σκοπό να υποστηρίξει την αγοραστική δύναμη των Ισπανών, που έχει μειωθεί λόγω των οικονομικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, θα αφορά επίσης τη μείωση του ΦΠΑ από το 10% στο 5% στο λάδι και στα ζυμαρικά, διευκρίνισε η Καλβίνιο. Οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν μέρος ενός νέου πακέτου αντιπληθωριστικών μέτρων που προβλέπουν την παράταση μέχρι τα τέλη του έτους των επιδοτήσεων για τις δημόσιες μεταφορές και της επιστροφής χρημάτων για τα καύσιμα των μεταφορέων και των αγροτών.

Αυτή η επιστροφή χρημάτων, που ανέρχεται σήμερα στα 10 σεντ ανά λίτρο καυσίμου, θα μειωθεί ωστόσο στα 5 σεντ από την 1η Σεπτεμβρίου. Το αντιπληθωριστικό αυτό σχέδιο, που έχει αποτιμηθεί στα 3,8 δισ. ευρώ, ανεβάζει στα 47 δισ. το συνολικό ύψος των μέτρων που έχει λάβει η αριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ προκειμένου να υποστηρίξει την αγοραστική δύναμη των Ισπανών απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Νάντια Καλβίνιο.

Η κατάργηση του ΦΠΑ στα προϊόντα διατροφής πρώτης ανάγκης, που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2022, επρόκειτο αρχικά να λάβει τέλος στις 30 Ιουνίου. Παρατάθηκε λόγω της επίμονης οικονομικής «αβεβαιότητας» που απορρέει από τη σύγκρουση, προσέθεσε η υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Alexa από το Pixabay