Ραντάρ πυρανίχνευσης στο Σέιχ Σου

Ολοκληρώνονται σύντομα οι εγκαταστάσεις για την τοποθέτηση των δύο ραντάρ άμεσης ειδοποίησης σε περίπτωση πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου, το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης.ύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, στα καθορισμένα σημεία εντός του περιαστικού δάσους, το ένα Π1 και το άλλο Π2, έχουν κατασκευαστεί τα Kibo και ανεγέρθηκαν οι πυλώνες όπου θα τοποθετηθούν τα ραντάρ.

«Εντός του Ιουλίου θα γίνει η ηλεκτροδότηση των kibo, θα τοποθετηθούν τα ραντάρ και θα ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές λειτουργίες του συστήματος από την ανάδοχο εταιρεία», επισήμανε μιλώντας στη Greenagenda.gr ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπης Στεργιάδης. Η πλήρης κάλυψη των 30.000 στρεμμάτων του Σέιχ Σου από τα ραντάρ θα έχει ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Το τρίτο ραντάρ θα είναι κινητό και θα μπορεί να συνδράμει επικουρικά στα δύο σταθερά ραντάρ. Τα τρία ραντάρ σχεδιάστηκαν να τοποθετηθούν σε τέτοια σημεία ώστε να «βλέπουν» όλη την έκταση του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης. Θα είναι συνδεδεμένα μέσω ειδικού λογισμικού με το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη όπου και θα μεταδίδουν τα δεδομένα, όπως το ακριβές στίγμα της πυρκαγιάς. Θα δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, άρα και κατά τις νυχτερινές ώρες θα μπορούν να μεταδίδουν δεδομένα μέσω υπερύθρων.

Πηγή: Greenagenda.gr
Φωτογραφία από Wikimedia Commons