Ολοκληρώθηκε η εμβολιαστική εκστρατεία για την κόκκινη αλεπού

Ολοκληρώθηκε η εμβολιαστική εκστρατεία για τον από του στόματος εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας ενώ σε λίγες μέρες, στις αρχές Ιουλίου, ξεκινάει το πρόγραμμα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών που θα διαρκέσει δύο μήνες, με πιθανότητα παράτασης. Στόχος του προγράμματος είναι η αποτροπή της επανεμφάνισης κρουσμάτων ώστε να παραμείνει η χώρα μας σε καθεστώς ελεύθερο Λύσσας, όπως έχει ταξινομηθεί με τον Εκτελεστικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το πρόγραμμα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου στην Π.Ε. Σερρών, στις 5 Ιουλίου στη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης και την Π.Ε. Κιλκίς και στις 6 Ιουλίου στην Π.Ε. Ημαθίας και την Π.Ε. Πέλλας.

Εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι αρμόδιοι για τη συλλογή φορείς (συνεργεία δίωξης και κυνηγοί) θα πρέπει να προσκομίζουν στις κτηνιατρικές υπηρεσίες δείγματα ενήλικων αλεπούδων. Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός και η ηλεκτρονική σήμανση των σκύλων που συνοδεύουν τους κυνηγούς είναι υποχρεωτικός, ενώ απαιτείται συνεργασία των κυνηγών – θηροφυλάκων με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Monika από το Pixabay