«Rock the Block» στον δήμο Αιγάλεω – Καινοτόμο πρόγραμμα για τις παλιές πολυκατοικίες

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για τις παλιές πολυκατοικίες της πόλης και κατ’ επέκταση για τη στέγαση σε αυτές, ετοιμάζεται να εφαρμόσει ο δήμος Αιγάλεω, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το υπέβαλε προς χρηματοδότηση κατά την πρόσκληση του European Urban Initiative – Innovation Action και η δική του πρόταση ήταν μέσα στις 14 που τελικά επιλέχθηκαν, από τις συνολικά 99 που υποβλήθηκαν. Ονομάζεται «Rock the Block» και ήταν το μοναδικό έργο από την Ελλάδα, που πέρασε με επιτυχία όλα τα στάδια της αξιολόγησης.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σχέδιο, που φιλοδοξεί να συμβάλει στις σύγχρονες προκλήσεις της στέγασης και ν’ ανατρέψει τις διάφορες δυσκολίες που προκύπτουν, τόσο από τη χαμηλή ποιότητα και αισθητική των παλιών κτιρίων και υποδομών, όσο και από την οικονομική δυσκολία που υπάρχει, για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών. Το «Rock the Block» επιχειρεί μέσω τεχνικών παρεμβάσεων, που είναι «πράσινες, έξυπνες και αισθητικά άρτιες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ν’ αλλάξει το τοπίο των πολυκατοικιών, να βελτιώσει τις συνθήκες στέγασης, να επιφέρει αισθητική βελτίωση, ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό στη λειτουργία τους, αρχικά σε μια πρώτη μικρή κλίμακα μέσα στην πόλη και στη συνέχεια εάν υπάρξει ανταπόκριση και πετυχημένη εφαρμογή, να εξαπλωθεί κι άλλο.

Ταυτόχρονα όμως, κι επειδή χρησιμοποιεί την πολυκατοικία ως μονάδα παρέμβασης, επιχειρεί μέσω συλλογικών διαδικασιών να ενεργοποιήσει τους ένοικους της πολυκατοικίας, να τους κινητοποιήσει ως προς τη συμμετοχή και ως προς τη δράση, για τη συλλογική αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων τους, με στόχο την καταπολέμηση της αποξένωσης, ενώ παράλληλα γίνεται και εργαλείο μετάδοσης γνώσεων και δεξιοτήτων προς την κατεύθυνση της οικονομικά προσιτής και αισθητικά βελτιωμένης κατοίκησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ