Τα μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης υπέρ της διατήρησης του Διαστήματος ως χώρου ειρηνικού και ελεύθερου από κάθε είδους εξοπλισμούς

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) – ο μεγαλύτερος περιφερειακός από άποψη πληθυσμού και γεωγραφικής έκτασης οργανισμός του πλανήτη μας, που μέλη του έχει τις μεγάλες οικονομίες, όπως η Κίνα, Ινδία κ.α., αφού ολοκλήρωσε την συνδιάσκεψη στο Νέο Δελχί, ενημέρωσε την παγκόσμια κοινότητα για την Διακήρυξη του Νέου Δελχί.

Συγκεκριμένα, η Διακήρυξη του Νέου Δελχί δηλώνει ότι τα κράτη – μέλη του ΟΣΣ τάσσονται υπέρ της διατήρησης του Διαστήματος ως χώρου ελεύθερου από τους εξοπλισμούς οποιουδήποτε είδους και τονίζουν την σημασία του υπαρκτού νομικού στάτους, που προβλέπει την αποκλειστικά ειρηνική χρήση του Διαστήματος.

Τα κράτη-μέλη του ΟΣΣ στην Διακήρυξη επίσης υπογραμμίζουν την ανάγκη υπογραφής ενός διεθνή νομικού ντοκουμέντου που θα εξασφάλιζε την διαφάνεια και θα δίνει εγγυήσεις για την αποτροπή της κούρσας των εξοπλισμών και αποφυγής ανάπτυξης οπλικών συστημάτων στο Διάστημα.

Κατά την έναρξη της online συνδιάσκεψης ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης μπορεί να γίνει μια σημαντική φωνή στην διαδικασία μεταρρύθμισης των παγκόσμιων δομών. Σύμφωνα με τον Ινδό ηγέτη, η απόφαση των χωρών του ΟΣΣ να εντάξουν το Ιράν στον Οργανισμό θα συμβάλει στην πραγματοποίηση των projects υποδομών, όπως συγκοινωνιακός διάδρομος “Τσαμπαχάρ” και άλλων.

Στην Διακήρυξή τους οι ηγέτες των χωρών του ΟΣΣ τόνισαν ότι “είναι ανεπίτρεπτες οι απόπειρες εξασφάλισης της ασφάλειας (ορισμένων κρατών) εις βάρος της ασφάλειας άλλων κρατών”.

Πηγή: ertnews.gr
Φωτογραφία από 0fjd125gk87 από το Pixabay