Επιστήμονες κατασκεύασαν βακτήρια που ανιχνεύουν το DNA καρκινικών όγκων

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και οι συνάδελφοί τους στην Αυστραλία κατασκεύασαν βακτήρια που μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία DNA όγκου σε ζωντανό οργανισμό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

Η καινοτομία τους, η οποία ανίχνευσε καρκίνο στο κόλον των ποντικών, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε νέους βιοαισθητήρες ικανούς να εντοπίζουν διάφορες λοιμώξεις, καρκίνους και άλλες ασθένειες. Οι όγκοι είναι γνωστό ότι διασπείρουν ή αποβάλλουν το DNA τους στο περιβάλλον τους. Πολλές τεχνολογίες μπορούν να αναλύσουν το απομονωμένο DNA στο εργαστήριο, αλλά δεν μπορούν να ανιχνεύσουν το DNA στον τόπο που απελευθερώνεται. «Πολλά βακτήρια μπορούν να προσλάβουν DNA από το περιβάλλον τους, μια ικανότητα γνωστή ως φυσική επιδεκτικότητα», δήλωσε ο Rob Cooper, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές κατασκεύασαν γενετικά τροποποιημένα βακτήρια του γένους Acinetobacter baylyi ώστε να αναγνωρίζουν το γονίδιο KRAS, ένα γονίδιο που μεταλλάσσεται στον καρκίνο του παχέος εντέρου, την τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ertnews.gr
Φωτογραφία από Colin Behrens από το Pixabay