Επιστήμονες βρήκαν ζωή κάτω από ηφαίστειο στους 370 βαθμούς Κελσίου

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν παράξενο και υπέροχο βιότοπο γεμάτο με μια ποικιλία από παράξενα πλάσματα κάτω από ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο.

Οι ερευνητές από το Schmidt Ocean Institute, μια μη κερδοσκοπική ερευνητική οργάνωση, που βρέθηκαν κάτω από υδροθερμικές οπές στο East Pacific Rise off της Κεντρικής Αμερικής, ανακάλυψαν ένα νέο οικοσύστημα γεμάτο ζωή, συμπεριλαμβανομένων σκουληκιών και σαλιγκαριών.

Αυτό το άνευ προηγουμένου σύστημα αποκαλύφθηκε από επιστήμονες στο ερευνητικό σκάφος Falkor, το οποίο εξερευνούσε υδροθερμικές οπές περίπου 8.200 πόδια κάτω από την επιφάνεια. Οι επιστήμονες γνώριζαν πως σε τεράστια βάθη στον ωκεανό όπου δε φτάνει το φως, υπάρχει ζωή κοντά σε υδροθερμικούς πίδακες οι οποίοι προσφέρουν τα απαραίτητα συστατικά για τη δημιουργία της. Αλλά πρόσφατα, ερευνητές του Schmidt Ocean Institute χρησιμοποιήσαν ένα βαθυσκάφος ρομπότ για να δουν τι κρύβεται κάτω από αυτούς τους πίδακες και τα αποτελέσματα τους εξέπληξαν.

Η ζωή μπορεί να ευδοκιμήσει ακόμα και στα πιο αφιλόξενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των υδροθερμικών αεραγωγών. Αυτές οι οπές, που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1977 στο East Pacific Ridge, είναι υποβρύχιες θερμές πηγές που εκτοξεύουν ζεστό, πλούσιο σε ορυκτά θαλασσινό νερό από τεκτονικά ενεργές περιοχές.

Οι θερμοκρασίες γύρω από τους αεραγωγούς μπορούν να φτάσουν έως και 370 βαθμούς Κελσίου και δεν υπάρχει καθόλου φως λόγω του βάθους τους. Παρόλα αυτά, τα χημειοσυνθετικά βακτήρια ανθίζουν και πολλά άλλα είδη, που κυμαίνονται από καβούρια και σκουλήκια έως χταπόδια, έχουν δει να ζουν γύρω από τους αεραγωγούς.

Ωστόσο, αυτή η αποστολή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που βρέθηκε ζωή κάτω από τους αεραγωγούς. Οι οργανισμοί αποκαλύφθηκαν αφού ένα υποβρύχιο ρομπότ, ROV SuBastian, έσκαψε στην οπή εξαερισμού, αφαιρώντας ένα τετράγωνο από τον πυθμένα του ωκεανού και εισάγοντας κουτιά από πλέγμα στη θέση του. Αργότερα, οι ερευνητές είδαν ένα εντελώς νέο οικοσύστημα κάτω από τα κιβώτια, έχοντας έρθει από κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Όταν σχηματίζεται μια νέα διέξοδος, αποικίζεται γρήγορα από ζωή, οι μηχανισμοί της οποίας παρέμεναν μυστήριο μέχρι τώρα. Μεταξύ των ειδών που βρήκαν κρυμμένες κάτω από τον αεραγωγό ήταν προνύμφες σωληνοειδών σκουληκιών, οι οποίες σπάνια φαίνονται πάνω από τις οπές κατά τη διάρκεια του προνυμφικού τους σταδίου. Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες να διατυπώσουν τη θεωρία ότι οι προνύμφες αυτού του σκουληκιού θα μπορούσαν να ταξιδέψουν μέσω υγρού εξαερισμού κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού.

«Η ανακάλυψη νέων πλασμάτων, τοπίων και τώρα, ενός εντελώς νέου οικοσυστήματος υπογραμμίζει πόσα πολλά πρέπει να ανακαλύψουμε ακόμη για τον ωκεανό μας – και πόσο σημαντικό είναι να προστατεύσουμε όσα δεν γνωρίζουμε ή δεν καταλαβαίνουμε ακόμη».

Οι ερευνητές ελπίζουν να δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους σε περιοδικό αργότερα αυτό το έτος.

Πηγή: CNN Greece
Φωτογραφία από Arcturian από το Pixabay