Η τεχνολογία στη μάχη της πυροπροστασίας

Free close up flying drone public domain CC0 photo. More: View public domain image source here

Αγορά τεσσάρων διαφορετικών τύπων drones, για την εναέρια επιτήρηση, με ορίζοντα το 2024, πρόκειται να γίνει για την ενίσχυση των μέσων πυρασφάλειας.

Συγκεκριμένα,

  • Τέσσερα drone «Σταθερής Πτέρυγας», με δυνατότητα για πάνω από δέκα ώρες συνεχούς επιχειρησιακής λειτουργίας, ημέρα και νύχτα, ακόμη και σε ακραίες καιρικές συνθήκες. 
  • Δεκαεπτά drone προσδεδεμένα σε μικρότερα ή μεγαλύτερα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, με δυνατότητα για τουλάχιστον 24 ώρες συνεχόμενης πτήσης, ημέρα και νύχτα.
  • Ογδόντα μικρότερα drone, ειδικών αναγκών, για τη μεταφορά υλικών, εξοπλισμού, νερού και για χρήση σε κλειστούς και πολύ κλειστούς χώρους. 
  • Δεκατρία από τα drone θα είναι προσδεδεμένα στα Κινητά Επιχειρησιακά Κέντρα.

Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού για την πρόληψη των πυρκαγιών χρησιμοποιεί φέτος για πρώτη χρονιά, θερμικό drone, το οποίο διαθέτει θερμική κάμερα για τον εντοπισμό σε πολύ σύντομο χρόνο καπνού και φωτιάς. Το συγκεκριμένο drone, το οποίο πετάει σε ύψος 120 μέτρων από το έδαφος, καθ’ όλο το 24ωρο, καλύπτει – ελέγχειδασική έκταση του λόφου Φιλοθέης και τα Τουρκοβούνια Ψυχικού.

To drone χρησιμοποιείται από χειριστές, πιστοποιημένους από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας οι οποίοι, εφόσον εντοπίσουν καπνό ή αναγραφή θερμότητας στους 50ο c ενημερώνεται η Πολιτική Προστασία του Δήμου και η Πυροσβεστική. Ο δήμος διαθέτει 2 οχήματα άμεσης κατάσβεσης και 2 υδροφόρες, που σπεύδουν στο σημείο εφόσον εντοπιστεί φωτιά εκμεταλλευόμενοι το χρονικό διάστημα, έως ότου να φτάσει η πυροσβεστική.

Πηγή: ertnews.gr
Φωτογραφία από rawpixel