Μέχρι 1.000 κιλά σκουπιδιών ημερησίως απομακρύνει από τον Θερμαϊκό η «Αλκίππη»

Μέχρι και 1000 κιλά σκουπιδιών ημερησίως συλλέγει στη διάρκεια του εξάωρου καθαρισμού του Θερμαϊκού κόλπου το ειδικό πλωτό αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη», συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιοτικής και οπτικής κατάστασης του παραλιακού θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης. Αυτό τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της διαχειρίστριας εταιρείας του σκάφους «North Aegean Slops», Ηλίας Ορφανίδης, επισημαίνοντας ότι η φυσικοχημική κατάσταση του κόλπου, έχει μεν βελτιωθεί σημαντικά, αλλά εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται γενικά μέτρια και κατά πολλούς οριακή.

Το σκάφος, πραγματοποιεί καθαρισμούς πέντε φορές την εβδομάδα επί έξι ώρες κάθε φορά και «η ποσότητα των αποβλήτων που συλλέγονται εξαρτάται από τη συχνότητα των καθαρισμών ανά βδομάδα», σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει ότι «τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως λόγω της αυξημένης ανθρώπινης δραστηριότητας στις παράκτιες περιοχές, συλλέγονται περί τα 800-1000 κιλά σκουπιδιών ημερησίως».

Αναφορικά με τα είδη επιπλεόντων απορριμμάτων που περισυλλέγονται, αυτά είναι από πλαστικά μπουκάλια, υπολείμματα τροφών, κομμάτια ξύλου και πλαστικών, βαρέλια και μπιτόνια, νεκρά φύκια και καλάμια, πλαστικές σακούλες, υπολείμματα ρουχισμού και συσκευασιών, τενεκεδάκια τροφών και ποτών, επιπλέουσες λασποϊλύες, μέχρι και ηλεκτρικά ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια.

Όλα τα απόβλητα διατίθενται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες ανάλογα με το είδος τους, σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, αξιοποίησης ή διάθεσης, διασφαλίζοντας ξεχωριστή παράδοση και αντίστοιχη εναλλακτική διαχείριση, όπως εξηγεί ο κ. Ορφανίδης. Έτσι, υλικά όπως -μεταξύ άλλων-τα πλαστικά, το ξύλο, το φελιζόλ και τα φύκια, προωθούνται σε ειδικές μονάδες και χώρους κατάλληλης διαχείρισης, ώστε να επιτυγχάνεται 100% ορθή περιβαλλοντική πρακτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Wikimedia Commons