Νομοθετική ρύθμιση από την Κομισιόν για την προστασία των ιπποειδών, μετά τα περιστατικά κακοποίησης

Σε νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των ιπποειδών μετά τα περιστατικά κακοποίησης που είδαν το φως της δημοσιότητας, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προανήγγειλε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κ. Σπυράκη στην ερώτησή της, «επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο των ιπποειδών και των ζώων εργασίας, τα οποία συχνά κακοποιούνται», τόνισε ότι «σύμφωνα με την ΠΦΠΟ (Πανελλήνια Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία) η κατάχρηση των ιπποειδών, που οι ιδιοκτήτες τους τα υποχρεώνουν να μεταφέρουν ανθρώπους και αποσκευές ή να σέρνουν άμαξες σε υψηλές θερμοκρασίες, συχνότατα με υπερβολικό βάρος, δίχως να φροντίζουν για επαρκή σίτιση και ανάπαυση, συνιστά κακοποίηση και οδηγεί σε βαρύτατους τραυματισμούς, αναπηρίες ή θανάτους».

Η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, στην απάντησή της, προανήγγειλε το επόμενο βήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς μέχρι τώρα τα κράτη-μέλη δεν είναι υποχρεωμένα να ενημερώσουν την ΕΕ για την κατάσταση των ιπποειδών μεταφοράς και ούτε τα συγκεκριμένα ζώα καλύπτονται από την υπάρχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Επί του παρόντος δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με ελάχιστα πρότυπα για την προστασία των ιπποειδών», παραδέχεται η κ. Κυριακίδου, δίνοντας, ωστόσο, «τα πρώτα στοιχεία για τη νομοθεσία που σχεδιάζει η ΕΕ μετά τα δεκάδες αποτρόπαια περιστατικά κακοποίησης ιπποειδών μεταφοράς που είδαν το φως της δημοσιότητας και στη χώρα μας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Συγκεκριμένα, η κ. Κυριακίδου σημειώνει ότι «η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις για την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την καλή μεταχείριση των ζώων» και ότι «στην αρχική εκτίμηση επιπτώσεων παρουσιάστηκε μια επιλογή για τη θέσπιση νέων ειδικών, ανά είδος, απαιτήσεων καλής μεταχείρισης, μεταξύ άλλων και για τα ιπποειδή», ενώ «ένας ενδεικτικός χάρτης πορείας για την κατάρτιση επιστημονικών γνωμών σχετικά με την καλή διαβίωση των διαφόρων ειδών συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και περιλαμβάνει την καλή μεταχείριση των ιπποειδών, ώστε να καταστεί δυνατή η θέσπιση περαιτέρω ειδικών απαιτήσεων στο μέλλον».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Mario Hagen από το Pixabay