Προϊστορικό πτηνό, εξαφανισμένο για έναν αιώνα, επιστρέφει στη Νέα Ζηλανδία

Η επιστροφή των εκπληκτικών takahē, των μεγάλων φτερωτών πλασμάτων που δεν πετούν, στις αλπικές πλαγιές του Νότιου Νησιού, σηματοδοτεί ένα θρίαμβο της οικολογίας στη Νέα Ζηλανδία. Την περασμένη εβδομάδα, ακόμη 18 από αυτά τα υπέροχα πλάσματα απελευθερώθηκαν σε τοποθεσία της Νέας Ζηλανδίας όπου για περίπου έναν αιώνα δεν τα είχε δει κανείς και πουθενά. 

Όπως πολλά πτηνά της Αοτεαρόα, όπως αποκαλείται η χώρα στη γλώσσα των αυτοχθόνων Μαορί, τα takahē εξελίχθηκαν χωρίς να περιβάλλονται από ενδημικά είδη χερσαίων θηλαστικών, οπότε προσαρμόστηκαν αναλόγως ώστε να καλύψουν αυτό το κενό του ντόπιου οικοσυστήματος. 

Το ύψος τους φτάνει το μισό μέτρο και ζουν στα βουνά. Παρότι έχουν φτερά, δεν μπορούν να πετάξουν – όπως άλλωστε και το εθνικό νεοζηλανδικό πτηνό κίουι. Η παρουσία τους στη Νέα Ζηλανδία χρονολογείται τουλάχιστον στην προϊστορική Πλειστόκενο εποχή, όπως αποκαλύπτουν τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί. 

Η επαναφορά των πληθυσμών των takahē τα τελευταία σηματοδοτεί μια νίκη, αν και συγκρατημένη, της προστασίας σπάνιων ειδών στη Νέα Ζηλανδία. Τα πτηνά είχαν κηρυχθεί επισήμως εκλιπόν είδος το 1898, με τους ήδη αποδεκατισμένους πληθυσμούς τους να αφανίζονται από την άφιξη των ζώων συντροφιάς των Ευρωπαίων εποίκων (γάτες, νυφίτσες, κουνάβια, αρουραίους). Πλέον ο συνολικός πληθυσμός τους εκτιμάται στα 500 άτομα, αυξανόμενος κατά περίπου 8% κάθε χρόνο. 

Πηγή: kathimerini.grThe Guardian
Φωτογραφία από Wikimedia Commons