Η τηλεργασία μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές ρύπων, σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που δουλεύουν αποκλειστικά από το σπίτι παράγουν πολύ λιγότερους ρύπους σε σχέση με όσους και όσες μεταβαίνουν στο χώρο εργασίας τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που δουλεύουν αποκλειστικά από το σπίτι μπορούν να μειώσουν τους ρύπους κατά 54%. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τα άτομα που έχουν επιλέξει την υβριδική εργασία, σύμφωνα με τη μελέτη. Διαπιστώθηκε επίσης ότι μια ημέρα τηλεργασίας την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τις εκπομπές ρύπων μόνο κατά 2%, ενώ η τηλεργασία δύο ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα μπορεί να τις μειώσει έως και κατά 29%.

Τα ευρήματα ρίχνουν περισσότερο φως στους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις περιβαλλοντικές και κλιματικές επιπτώσεις των διαφόρων μοντέλων εργασίας, δήλωσε ο Λόνγκι Γιανγκ, διευθυντής εφαρμοσμένης έρευνας στη Microsoft και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Τα οφέλη της τηλεργασίας

Για τη διεξαγωγή της ανάλυσης, οι συγγραφείς της μελέτης βασίστηκαν σε πολλαπλά σύνολα δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της Έρευνας για την οικιακή κατανάλωση ενέργειας της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ και των δεδομένων των εργαζομένων της Microsoft σχετικά με τις μετακινήσεις και τη συμπεριφορά των τηλεργαζομένων. Οι ερευνητές, αρκετοί από τους οποίους είναι υπάλληλοι της Microsoft, μοντελοποίησαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των υπαλλήλων που ζουν στις ΗΠΑ. Η ανάλυση επικεντρώθηκε στις εκπομπές από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ενέργειας σε κατοικίες και γραφεία, των μετακινήσεων, των ταξιδιών που δεν σχετίζονται με τη μετακίνηση και της χρήσης της πληροφορικής.

«Η υλοποίηση των περιβαλλοντικών οφελών της τηλεργασίας απαιτεί προσεκτική διαμόρφωση του τρόπου ζωής, του σπιτιού και του γραφείου, καθώς και συντονισμένες βιώσιμες πρακτικές και κίνητρα σε άτομα, εταιρείες και φορείς χάραξης πολιτικής», γράφουν οι συγγραφείς στη μελέτη.

Ο ελληνικής καταγωγής Τζον Τρουγκάκος, καθηγητής μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο Scarborough, ο οποίος έχει μελετήσει μοντέλα τηλεργασίας και υβριδικής εργασίας, δήλωσε ότι η έρευνα είναι «άλλη μια πληροφορία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να μας βοηθήσει να πάρουμε πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις».

Η μεγιστοποίηση των περιβαλλοντικών οφελών της τηλεργασίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής οχήματος, της συμπεριφοράς μετακίνησης και της ενεργειακής απόδοσης σε σπίτια και γραφεία, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Πηγή: ertnews.grWashington Post
Φωτογραφία από Oleksandr Pidvalnyi από το Pixabay