Προσγειώθηκε το «Osiris – Rex» με δείγματα αστεροειδούς

Επτά χρόνια μετά την εκτόξευσή της στο διάστημα, η διαστημική κάψουλα Osiris-Rex επέστρεψε την περασμένη εβδομάδα (24/09) στη Γη, με ένα πολύτιμο φορτίο, ένα δείγμα του αστεροειδούς Bennu. Η κάψουλα, η οποία προσγειώθηκε στην έρημο της Γιούτα στις 3.52 μ.μ. (τοπική ώρα), μετέφερε περίπου 250 γραμμάρια πετρωμάτων και σκόνης που συλλέχθηκαν από τον αστεροειδή Bennu στο πλαίσιο της αποστολής Osiris-Rex της NASA. Ο αστεροειδής δημιουργήθηκε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και φέρεται να βρίσκεται σε τροχιά ενδεχόμενης σύγκρουσης. Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει πως ο Bennu θα πραγματοποιήσει την επόμενη κοντινή πτήση του από τη Γη σε λίγο περισσότερο από έναν αιώνα, το 2135. Το Osiris -Rex, εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ το 2016 και μπήκε σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Μπενού τον Δεκέμβριο του 2018. Τον Οκτώβριο του 2020, το διαστημικό σκάφος ξεκίνησε την ιστορική του δειγματοληψία η οποία συνεχίστηκε μέχρι και τον Μάιο του 2021. Στη συνέχεια, έκανε δύο φορές κύκλο γύρω από τον Ήλιο, ώστε να περάσει από τη Γη την κατάλληλη στιγμή για να αφήσει το δείγμα του αστεροειδούς.

Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες είναι να αναλύσουν τα δείγματα του Bennu. Με βάση τις εικόνες, πιστεύουν ότι το δείγμα περιέχει ένα μείγμα σκόνης και πετρωμάτων- μερικά από τα οποία είναι τόσο εύθραυστα που δεν θα έφταναν ποτέ στον πλανήτη μας ως μετεωρίτες.

Προηγούμενες αναλύσεις μετεωριτών που βρέθηκαν στη Γη αποκάλυψαν ότι τα πετρώματα που έπεσαν στον πλανήτη μας περιείχαν τις πέντε νουκλεοβάσεις που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ζωής: αδενίνη (Α), γουανίνη (G), θυμίνη (Τ), κυτοσίνη (C ) και ουρακίλη (U). Ωστόσο οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι αν αυτά τα μόρια προέρχονταν από το διάστημα ή αν ήταν ρύποι από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Επιστήμονες πιστεύουν ότι αστεροειδείς όπως ο Μπενού έπεσαν πάνω στη Γη κατά τη διάρκεια του σχηματισμού της, μεταφέροντας στοιχεία όπως το νερό.

Πηγή: ertnews.gr
Φωτογραφία από Flickr