Υπάρχουν περισσότεροι γαλαξίες παρόμοιοι με τον δικό μας

Οι αστρονόμοι έχουν συγκεντρώσει κάποιες νέες έρευνες σχετικά με δισκοειδείς γαλαξίες όπως ο δικός μας και πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι εκεί έξω. Αυτοί οι γαλαξίες θα μπορούσαν να είναι το είδος όπου μπορεί να αναπτυχθεί ζωή, με βάση το πώς αναπτύχθηκε η ζωή στον δικό μας. Οι ειδικοί τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στον Καναδά εκτιμούν ότι οι γαλαξίες που μοιάζουν με τον Γαλαξία μας είναι 10 φορές πιο συχνοί από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Πανεπιστήμιο της Βικτώριας στον Καναδά έχουν ασχοληθεί με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb για την αναζήτηση γαλαξιών. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ είναι ένα τεράστιο τηλεσκόπιο που μπορεί να δει πολύ μακριά στο παρελθόν του σύμπαντος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι αρκετά μεγάλο ώστε να δέχεται πολύ φως από το σύμπαν.

Το φως από πολύ παλιά μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο για να φτάσει στη Γη, οπότε αν μπορείτε να κοιτάξετε πολύ μακριά στο σύμπαν, μπορείτε ουσιαστικά να κοιτάξετε πίσω στο χρόνο. Τεχνικά – αν οι ειδικοί είχαν ένα αρκετά μεγάλο τηλεσκόπιο – θα μπορούσαν μια μέρα να κοιτάξουν τόσο πίσω μέχρι τη μεγάλη έκρηξη. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι γαλαξίες όπως ο δικός μας – οι δισκοειδείς γαλαξίες – είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος γαλαξία στο σύμπαν. Οι επιστήμονες πίστευαν ότι ήταν αρκετά δύσκολο να σχηματιστούν γαλαξίες όπως ο Γαλαξίας μας, επειδή το προηγούμενο τηλεσκόπιο που χρησιμοποιούσαν δεν μπορούσε να δει τόσο πολύ, οπότε αυτή θα μπορούσε να είναι μια αρκετά μεγάλη ανακάλυψη.

Ο Κρίστοφερ Κονσελίς, ο οποίος είναι ένας από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη μελέτη, λέει ότι η έρευνα αυτή αλλάζει την κατανόησή τους για το πώς σχηματίζονται οι γαλαξίες. Η ομάδα δήλωσε ότι αυτή η νέα έρευνα αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ, επειδή μπορεί να ανακαλύψει νέες συναρπαστικές πληροφορίες για το σύμπαν. Εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο αναπτύχθηκε η ζωή στον γαλαξία του δίσκου μας, οι αστρονόμοι ελπίζουν ότι μαθαίνοντας περισσότερα γι’ αυτούς και για άλλους στο σύμπαν, ίσως μπορέσουμε να δούμε πώς θα μπορούσε να σχηματιστεί ζωή σε άλλους πλανήτες.

Πηγή: ertnews.grBBC
Φωτογραφία από Kyoung-Sik Choi από το Pixabay