Έρχεται η λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας περιστατικών βίας σε παιδιά και έφηβους

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες εκδίδεται η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας καταγραφής ανώνυμων καταγγελιών περιστατικών βίας, σε βάρος παιδιών και εφήβων. Η απόφαση θα θέτει τις προδιαγραφές για την ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία θα καταγράφονται περιστατικά βίας σε βάρος παιδιών και εφήβων.

Στην υπουργική απόφαση, που εκδίδεται τις επόμενες εβδομάδες, θα περιγράφεται πώς θα πρέπει να δημιουργηθούν πρωτοκόλλα, δηλαδή ποιος θα καταγράφει, τι θα καταγράφει, πώς θα χρησιμοποιείται η καταγεγραμμένη πληροφορία, με ασφάλεια και για το θύμα αλλά και για εκείνον που δίνει την πληροφορία. Ακόμα πιο σημαντικά, θα είναι τα πρωτόκολλα διαχείρισης αυτών των περιστατικών για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού και την εύρεση πληροφόρησης, γιατί πολλές φορές μπορεί ένα παιδί να διαβιεί σε μία οικογένεια κακοποιητική ή παραμελητική.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNESCO, το ποσοστό των παιδιών στην Ευρώπη που έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας αγγίζει το 25%. Από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, δε, προκύπτει ότι στην Ελλάδα μόνο, το 35% των παιδιών που έπεσαν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού απευθύνθηκαν για βοήθεια σε κάποιον ενήλικα.

Για την καλλιέργεια ενσυναίσθησης έχουν ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα σε όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης τα εργαστήρια δεξιοτήτων για τη διάπλαση των μαθητών σε ελεύθερους πολίτες, την ανάπτυξη της ικανότητας για μάθηση, την ομαδικότητα, την καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής, τη διαμεσολάβηση, την υπευθυνότητα. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Holger Langmaier από το Pixabay