Ρομπότ βοηθά στην ανίχνευση εξογκωμάτων για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού
Ένα νέο ρομπότ που ανέπτυξαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Βρετανία θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια συσκευή που μοιάζει με χέρι, η οποία εξετάζει τους μαστούς για να εντοπίσει τυχόν εξογκώματα σε μεγαλύτερο βάθος.
«Αυτό θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες παρακολουθούν την υγεία του μαστού τους, δίνοντάς τους πρόσβαση σε ασφαλείς κλινικές εξετάσεις μαστού, οι οποίες βρίσκονται σε προσβάσιμα μέρη, όπως φαρμακεία και κέντρα υγείας και παρέχουν ακριβή αποτελέσματα», ανέφερε το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ σε ανακοίνωσή του.
Η ομάδα ανέφερε ότι ο απώτερος στόχος ήταν η συσκευή να μπορεί να ανιχνεύει εξογκώματα με μεγαλύτερη ακρίβεια και σε μεγαλύτερο βάθος από ό,τι μπορεί ο άνθρωπος και να συνδυάζεται με υπάρχουσες τεχνικές, όπως ο υπέρηχος.
«Υπάρχουν αντικρουόμενες θεωρίες σχετικά με το πόσο χρήσιμη είναι η διενέργεια κλινικών εξετάσεων μαστού για τα αποτελέσματα της υγείας του πληθυσμού. Είναι γενικά αποδεκτό ότι αν εκτελείται καλά, τότε μπορεί να είναι μια πολύ χρήσιμη και χαμηλού κινδύνου διαγνωστική τεχνική», δήλωσε ο Τζορτζ Τζένκινσον, διδακτορικός φοιτητής στο πανεπιστήμιο και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.
«Υπήρξαν μερικές προσπάθειες στο παρελθόν να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για να βελτιωθεί το επίπεδο με το οποίο οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να εκτελέσουν αυτές τις εξετάσεις, έχοντας ένα ρομπότ ή μια ηλεκτρονική συσκευή που ψηλαφεί φυσικά τον ιστό του μαστού. Ωστόσο, η τεχνολογική πρόοδος της τελευταίας δεκαετίας στον τομέα του χειρισμού και της τεχνολογίας αισθητήρων σημαίνει ότι είμαστε πλέον σε καλύτερη θέση να το κάνουμε αυτό», εξήγησε.
Το ρομπότ δημιουργήθηκε με τρισδιάστατη εκτύπωση και δοκιμάστηκε σε ένα ψεύτικο στήθος (σιλικόνης). Έτσι, η ομάδα πραγματοποίησε χιλιάδες εξετάσεις μαστού για να δοκιμάσει υποθετικά σενάρια.
«Μέχρι στιγμής έχουμε θέσει όλες τις βάσεις. Έχουμε δείξει ότι το ρομποτικό μας σύστημα διαθέτει την απαραίτητη επιδεξιότητα για τη διεξαγωγή μιας κλινικής εξέτασης του μαστού – ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μπορέσει να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου», πρόσθεσε ο Τζένκινσον.
«Αν και η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που διερευνά τη χρήση πέντε αισθητήρων σε μια αυτόνομη συσκευή, δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε ανθρώπους και, κυρίως, δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι μπορεί να ανιχνεύσει νέες ή ασυνήθιστες αλλαγές στο στήθος. Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να κατανοήσουμε προτού μπορέσουμε να εξετάσουμε αν αυτή η συσκευή θα μπορούσε ποτέ να χρησιμοποιηθεί σε ιατρικό περιβάλλον», τόνισε η Δρ. Κοτρίνα Τεμσινέιτ, επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας της φιλανθρωπικής οργάνωσης Breast Cancer Now.
«Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στα ζωτικής σημασίας εργαλεία που γνωρίζουμε ότι βοηθούν στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού νωρίτερα – την παρακολούθηση των ραντεβού για τον προσυμπτωματικό και τον τακτικό έλεγχο του μαστού, καθώς αυτά δίνουν στους ανθρώπους τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας και τη δυνητική διάσωση ζωών από τον καρκίνο του μαστού», κατέληξε η επικεφαλής.
Πηγή: ertnews.gr – Independent
Φωτογραφία από Waldryano από το Pixabay