«Με βλέπεις;» – Νέα καμπάνια για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων Α21, παρουσίασαν τη νέα ενημερωτική καμπάνια με τίτλο «Με Βλέπεις;» για τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Στόχος η ενημέρωση του πληθυσμού και των επαγγελματιών πρώτης γραμμής για τη νέα καμπάνια. Παράλληλα, κατά την εκδήλωση έγινε και παρουσίαση της υπόθεσης εξάρθρωσης διεθνούς κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων τον περασμένο Ιούνιο που οδήγησε στην απελευθέρωση 52 γυναικών με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική. «Αυτό που θέλαμε να κάνουμε είναι να δώσουμε στο κοινό να καταλάβει ότι η ενημέρωση αποτελεί όπλο, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, είναι δηλαδή το πρώτο βήμα και άλλωστε η διάσωση αυτών των γυναικών ξεκίνησε από ένα τηλεφώνημα στην γραμμή 1109, όταν ένας πολίτης είδε μια ύποπτη δραστηριότητα στην πολυκατοικία του και αυτό τον ώθησε να πάρει τηλέφωνο στη γραμμή κι έτσι εμείς να στείλουμε τις πληροφορίες με τη μορφή αναφοράς στην αστυνομία και εκείνοι να συνεχίσουν την έρευνα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρίνα Ντονοπούλου που είναι διευθύντρια της A21, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που ασχολείται με την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε 19 τοποθεσίες σε 14 χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με την κ. Ντονοπούλου οι παγκόσμιες στατιστικές αναφέρουν ότι υπάρχουν περίπου 49 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες δουλείας αυτή τη στιγμή ενώ για την Ελλάδα υπάρχει έρευνα που εκτιμά ότι περίπου 50.000 άνθρωποι είναι θύματα trafficking και ζουν σε συνθήκες δουλείας.

«Δυστυχώς η ανθρώπινη φύση και αξιοπρέπεια θεωρείται παρεχόμενη υπηρεσία από εκατομμύρια ανθρώπους, είναι η ζήτηση δηλαδή, και αν δεν χτυπήσεις τη ζήτηση δεν μπορείς να χτυπήσεις το έγκλημα γιατί στο έγκλημα υπάρχει το θύμα, υπάρχει ο δουλέμπορος αλλά υπάρχουν και οι πελάτες είτε άμεσα είτε έμμεσα. ‘Αρα, ο στρατηγικός μας στόχος είναι η λεγόμενη εθνική νομοθεσία όλων αυτών των νομοθετημάτων, όλων αυτών των σχεδίων δράσης που έχουμε υπογράψει και κυρώσει ως χώρα. Ως πολιτικός και νομικός πολιτισμός είμαστε στο υψηλότερο επίπεδο αλλά η εφαρμογή τους χωλαίνει. Χρειάζεται ακόμα περισσότερη γνώση και εξωστρέφεια από όλους μας, ευαισθητοποίηση του κόσμου και κυρίως επαγγελματίες πρώτης γραμμής οι οποίοι είναι σε θέση να αναγνωρίζουν την ευάλωτη θέση αυτών των ανθρώπων και είτε να τους βοηθήσουν πριν πέσουν θύματα εκμετάλλευσης, είτε βεβαίως αφού πέσουν», τόνισε ο γενικός γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλής Μοσκώφ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα διέλευσης και προορισμού για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων. Διέλευσης, γιατί λόγω της γεωγραφικής της θέσης ενώνει την Ευρώπη με τις υπόλοιπες ηπείρους και προορισμού λόγω μεγάλης ανάγκης για φθηνό εργατικό δυναμικό και μεγάλης ζήτησης για υπηρεσίες σεξ, επισημαίνει η κ. Ντονοπούλου της A21.

«Οι διακινητές κυνηγούν θύματα όλων των ηλικιών, όλων των υποβάθρων και εθνικοτήτων», επεσήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης και προσέθεσε ότι καμία χώρα δεν έχει ανοσία σε αυτό το φαινόμενο και ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να είναι ορατός, αναφερόμενος στο σύνθημα της καμπάνιας. «Ο κάθε άνθρωπος, έχει το δικαίωμα να είναι ορατός, να ακούγεται και να γίνεται σεβαστός και να έχει αξία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούνης.

Υπουργείο Μετανάστευσης και Α21: Στη μάχη κατά του τράφικινγκ με εκπαίδευση των διερμηνέων και νέα καμπάνια ενημέρωσης

Με την εκπαίδευση διερμηνέων που εργάζονται σε δομές μεταναστών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο πλαίσιο της υλοποίησης δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και την παρουσίαση της νέας καμπάνιας της διεθνούς οργάνωσης Α21 «ΜΕ ΒΛΕΠΕΙΣ;», έδωσε το «παρών» η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων.

Ο τομέας Ένταξης και η Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας συνεχίζουν με αυτόν τον τρόπο να συνδυάζουν τη θεωρία με την πράξη, με την αρμόδια υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη να εντάσσει την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων οριζόντια σε όλες τις ενταξιακές δράσεις. Όπως είπε, «ο αγώνας κατά του τράφικινγκ βρίσκεται στον πυρήνα της ενταξιακής μας πολιτικής, καθώς δεν νοείται ένταξη όταν υπάρχουν άνθρωποι – σκλάβοι των εγκληματικών δικτύων που τους κλέβουν την ελευθερία και καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Η εκπαίδευση των διερμηνέων αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα μετά την επιτυχημένη διεθνή άσκηση Μέδουσα 2022».

Πρόκειται για μια στοχευμένη δράση, στη διάρκεια της οποίας εκπαιδεύθηκαν οι επαγγελματίες που κατ’ εξοχήν έρχονται σε επαφή με πιθανά θύματα και οι οποίοι, καθώς μιλούν τη γλώσσα τους, έχουν την ευκαιρία να τους προσεγγίσουν με μεγαλύτερη ευκολία και την δυνατότητα να συμβάλουν στην εξιχνίαση αυτού του διεθνικού εγκλήματος.

Στην τρίτη αυτή εκπαιδευτική σειρά συμμετέχουν διερμηνείς από 8 διαφορετικές χώρες καταγωγής (Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μαρόκο, Ελλάδα, Ιράκ, Γεωργία, Συρία, Τουρκία) που μιλούν τουλάχιστον 13 διαφορετικές γλώσσες (ελληνικά, ουρντού, παντζάμπι, φαρσί, γαλλικά, βερβερικά, αραβικά, ισπανικά, τουρκικά, κουρμάντζι/κουρδικά, αγγλικά, χίντι).

Την έναρξη της εκπαίδευσης κήρυξε η κ. Βούλτεψη, ενώ η αρχιπύραρχος δρ Καλλιόπη Σαΐνη έχει το γενικό πρόσταγμα ως γενική συντονίστρια. Στην παρουσίαση της καμπάνιας της Α21, χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης, του οποίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, το ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του τράφικινγκ είναι θερμό και διαρκές -όπως και αυτό των βουλευτών Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννας Λυτρίβη και Γιώργου Σταμάτη, που επίσης έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις.

«Το να περιφρονείς έναν άνθρωπο, θύμα τράφικινγκ είναι μια μορφή φασισμού», δήλωσε ο κ. Μοσκώφ. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούν τα θύματα να μιλήσουν. Εργαζόμαστε για να γίνουν ορατά τα θύματα με την βοήθεια των επαγγελματιών. Η γραμμή 1109 της Α21 δίνει φωνή στα θύματα».

Ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, πρέσβης Τζιανλούκα Ρόκο υπογράμμισε πως «η εκπαίδευση των εκπαιδευτών είναι ένα σημαντικό βήμα για να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο το σύστημα προστασίας και εντοπισμού των θυμάτων».

Όλα τα προγράμματα ένταξης του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούνται μέσω της συνεργασίας του Τομέα Ένταξης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού Σοφίας Βούλτεψη με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και γενική συντονίστρια την αρχιπύραρχο δόκτορα Καλλιόπη Σαΐνη.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -NextGenerationEU.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay