Επιστήμονες εντόπισαν «διακόπτη» που προκαλεί την αυτοκαταστροφή των καρκινικών κυττάρων

Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν έναν «διακόπτη» που προκαλεί την αυτοκαταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες κατά του καρκίνου αλλά και να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες, λένε οι επιστήμονες.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να ενισχύσει τη θεραπεία με CAR Τ-κύτταρα στην αντιμετώπιση των συμπαγών όγκων, όπως αυτούς του μαστού, των πνευμόνων και του προστάτη. Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει τη χορήγηση ειδικά τροποποιημένων Τ-κυττάρων που αναζητούν και καταστρέφουν τους όγκους. Ωστόσο, δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τους συμπαγείς όγκους, επειδή τα ανοσοκύτταρα που χορηγούνται στους ασθενείς δεν μπορούν να διεισδύσουν στα μικροπεριβάλλοντα για να προσφέρουν θεραπευτικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Τζοτζέντερ Τουσίρ- Σινγχ, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Οι υποδοχείς CD95, γνωστοί και ως υποδοχείς Fas, βρίσκονται στο εξωτερικό των μεμβρανών των καρκινικών κυττάρων. Όταν ενεργοποιούνται, απελευθερώνουν ένα σήμα που προκαλεί την αυτοκαταστροφή του κυττάρου. Ενώ οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό την ύπαρξη αυτών των υποδοχέων, οι προσπάθειες ενεργοποίησής τους ήταν ανεπιτυχείς.  Οι ερευνητές του UC Davis Comprehensive Cancer Center εντόπισαν ένα τμήμα του υποδοχέα που μπορεί να ενεργοποιήσει τη διαδικασία καταστροφής όταν στοχευθεί.

Η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία εξακολουθούν να αποτελούν τις καθιερωμένη φροντίδα για τους καρκινοπαθείς.

Ωστόσο, ορισμένα παιδιά με λευχαιμία και ενήλικες με λέμφωμα μπορούν να λάβουν θεραπεία με χιμαιρικό αντιγονικό υποδοχέα (CAR) Τ-κυττάρων. Πρόκειται για τη συλλογή και την τροποποίηση των δικών τους Τ-κυττάρων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και των ασθενειών, αλλά μπορεί να δυσκολεύονται να εντοπίσουν τα καρκινικά κύτταρα. Τα βελτιωμένα κύτταρα χορηγούνται στην κυκλοφορία του αίματός τους μέσω σταγόνων. Τα CAR Τ-κύτταρα εκπαιδεύονται στη συνέχεια να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα. Ενώ αυτή η θεραπεία είναι αποτελεσματική κατά των καρκίνων του αίματος, δεν ισχύει το ίδιο για έναν μικρό αριθμό ασθενών. Επιπλέον, δεν είναι ακόμη διαθέσιμη για ασθενείς με συμπαγείς όγκους.

Ο Δρ. Τουσίρ-Σινγχ είπε ότι, θεωρητικά, μια θεραπεία που στοχεύει στον «διακόπτη» θα μπορούσε να καταστρέψει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα μετά τη θεραπεία με CAR Τ-κύτταρα. Αυτό θα παρείχε «ένα διπλό χτύπημα κατά των όγκων». Θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηρίξει τη θεραπεία CAR T-cell σε συμπαγείς όγκους, αλλά ο ερευνητής δεν διευκρίνισε πώς θα λειτουργούσε αυτό.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι καρκινοπαθείς με μεταλλαγμένο επίτοπο στον υποδοχέα CD95 δεν ανταποκρίνονται καθόλου στη θεραπεία CAR-T. Σύμφωνα με τον ερευνητή, οι μεταλλάξεις σε αυτόν τον επίτοπο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτης για τον εντοπισμό των ατόμων που πρέπει να λάβουν θεραπεία με CAR T-κύτταρα.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να σχεδιάσουν μια νέα κατηγορία αντισωμάτων που μπορούν να προσδεθούν και να ενεργοποιήσουν αυτόν τον «διακόπτη». Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η θεραπεία αυτή θα λειτουργήσει και ποιους καρκίνους θα μπορούσε να εξαλείψει. Τέλος, οι νέες θεραπείες χρειάζονται χρόνια προτού δοκιμαστούν σε ασθενείς, καθώς πρέπει να πε΄ρασουν από κλινικές δοκιμές.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών πειραμάτων σε κύτταρα και ποντίκια δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Cell Death & Differentiation».

Πηγή: ertnews.grDaily Mail
Φωτογραφία από skylarvision από το Pixabay