Η τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη κατά των πυρκαγιών

Τα Υπουργεία Ψηφιακής Δικαυβέρνησης και Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, συνεργάζονται κάνοντας δοκιμές για την αποτελεσματικότητα μηχανισμού που κάνει χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για την πυροπροστασία στα δάση.

Αν το πιλοτικό πρόγραμμα σε δάση της Αττικής (Πεντέλη, Υμηττός, Πάρνηθα) αποδειχθεί επιτυχημένο, θα μπορεί να εγκατασταθεί το σύνολο του εξοπλισμού του μηχανισμού πυροπροστασίας πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Ας σημειωθεί πως από τις τρεις δοκιμές με εστίες καπνογόνων διαπιστώθηκε αυτόματος εντοπισμός καπνού με ταυτόχρονη αποστολή ακριβούς τοποθεσίας που μπορεί να διασυνδεθεί με τα συστήματα της Πυροσβεστικής.

Για τις ανάγκες της λειτουργίας του προγράμματος θα χρειαστεί να εγκατασταθούν μικροκάμερες μεγάλης εμβέλειας και radar νυκτός σε ήδη υπάρχουσες κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Ο έλεγχος θα γίνει με λογισμικό που έχει αναπτυχθεί από ελληνικές εταιρείες όπου μέσω τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει εστίες καπνού και στέλνει αυτοματοποιημένες ενημερώσεις στην Πυροσβεστική με σημείο γεωεντοπισμού. Σημειώνεται δε ότι τα τεστ σήμερα πραγματοποιούνται με καπνογόνα ενώ η τεχνολογία γεωεντοπισμού θα βοηθά και στην εξιχνίαση εμπρησμών αφού θα έχει καταγεγραμμένο το χώρο και το χρόνο της έναρξης μιας μικρής εστίας.

Πηγή: ertnews.gr
Φωτογραφία από Valentin από το Pixabay