Το μητρικό γάλα «χρυσό» πρότυπο διατροφής – Βραβεύονται δωρήτριες της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος του Παπαγεωργίου

Το μητρικό γάλα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία των γυναικών και των βρεφών και αποτελεί το «χρυσό» πρότυπο της διατροφής. Η υποστήριξη, η καθοδήγηση και η ενθάρρυνση των νέων μητέρων για αποκλειστικό θηλασμό τους πρώτους έξι μήνες, αλλά και μετά την εισαγωγή στερεών τροφών, ως και τα δύο πρώτα έτη, ανάλογα με την επιθυμία μητέρας και του βρέφους, αποτελεί στρατηγική δημόσιας υγείας και διασφαλίζει τη φυσική διατροφή του βρέφους.

Τα παραπάνω επεσήμανε ο καθηγητής ΑΠΘ και διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Νεογνολογικής Κλινικής & Mονάδας Eντατικής Nοσηλείας Nεογνών στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Χρήστος Τσακαλίδης, με αφορμή τη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας που έγινε χθες 4 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Παπαγεωργίου, με θέμα: «Ενθαρρύνουμε το θηλασμό. Κάνουμε τη διαφορά για τους εργαζόμενους».

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη Β’ Πανεπιστημιακή Νεογνολογική Κλινική και Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών ΑΠΘ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, με στόχο -μεταξύ άλλων- να αναδειχθούν οι καλές πρακτικές για την προαγωγή του θηλασμού. Στη διάρκεια της ημερίδας βραβεύτηκαν γυναίκες – δωρήτριες της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος, ενώ εξειδικευμένοι επιστήμονες έδωσαναπαντήσεις σε ερωτήματα, όπως το «πώς μπορούν οι επαγγελματίες υγείας να εκπαιδευτούν στην υποστήριξη της εργαζόμενης θηλάζουσας μητέρας και πώς μπορεί ένα εργασιακό περιβάλλον να επιδρά θετικά στην προαγωγή του μητρικού θηλασμού;».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλίδη, μετά την πανδημία και με την παγκόσμια γεωπολιτική κρίση, ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός αποτελεί δώρο ζωής και στόχο της αειφόρου ανάπτυξης, και παράλληλα λειτουργεί ως αντιπροσωπευτικός δείκτης για την παρακολούθηση του επιπέδου της προστασίας της μητρότητας σε εθνικό επίπεδο. «Το υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον μέσα σε ένα θεσμικό και νομικό πλαίσιο σε εθνικό επίπεδο αποτελεί τη φετινή παγκόσμια καμπάνια ευαισθητοποίησης, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF έχουν στόχο ως το 2030 την αύξηση του ποσοστού των γυναικών που θηλάζουν τα παιδιά τους», υπογραμμίζει ο κ. Τσακαλίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου παρέχει δωρεάν εκπαίδευση στις μέλλουσες μητέρες, μέσω του Τμήματος Προετοιμασίας για τη μητρότητα και των προγεννητικών μαθημάτων. Επιπλέον, το Ιατρείο Θηλασμού της Α΄ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής αποτελεί συμβουλευτικό σταθμό θηλασμού και χώρο άντλησης, χώρο για τις μητέρες που θηλάζουν, αλλά και τις εργαζόμενες μητέρες του Νοσοκομείου. Τέλος, η Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος που λειτουργεί στο Νοσοκομείο τα τελευταία τέσσερα χρόνια υποστηρίζει τη διατροφή των προώρων και άρρωστων νεογνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Chris Vaughan Griffiths από το Pixabay