Επιστήμονες ανέπτυξαν εξέταση αίματος για την έγκαιρη ανίχνευση κοινών τύπων καρκίνου

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ στη Νέα Υόρκη ανέπτυξαν μια εξαιρετικά ευαίσθητη εξέταση αίματος που ανιχνεύει μια βασική πρωτεΐνη που παράγεται από τα καρκινικά κύτταρα. Το τεστ φαίνεται πολλά υποσχόμενο για την έγκαιρη ανίχνευση πολλών τύπων καρκίνου.

Η LINE-1 ORF1p είναι μια σχετικά νέα πρωτεΐνη βιοδείκτης που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Το Long interspersed element-1 (LINE-1) είναι ένα ρετροτρανσποζόνιο, ένα στοιχείο που μοιάζει με ιό και βρίσκεται σε κάθε ανθρώπινο κύτταρο. Αναπαράγεται με μηχανισμό αντιγραφής και επικόλλησης και το αποτέλεσμα είναι ένα νέο αντίγραφο σε νέα θέση στο γονιδίωμα. Η πρωτεΐνη ανοικτού πλαισίου ανάγνωσης 1 (ORF1p) παράγει την LINE-1 σε υψηλά επίπεδα στον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων τους καρκίνου του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη, των ωοθηκών, της μήτρας, του παγκρέατος και της κεφαλής.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 400 δείγματα αίματος ατόμων που δεν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο. Στο 99% των δειγμάτων η ORF1p δεν ήταν ανιχνεύσιμη στο πλάσμα. Ωστόσο, από τους πέντε ασθενείς στους οποίους ανιχνεύθηκε ORF1p, ο ένας διαγνώστηκε με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη έξι μήνες αργότερα.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τεστ ήταν εξαιρετικά ακριβές στην ανίχνευση της ORF1p στα δείγματα αίματος ασθενών με καρκίνο των ωοθηκών, του γαστροοισοφάγου και του παχέος εντέρου. Επιπλέον, το τεστ κοστίζει λιγότερο από 3 δολάρια και παράγει αποτελέσματα σε λιγότερο από δύο ώρες.

Εκτός από την ανίχνευση του καρκίνου, το τεστ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για την αξιολόγηση μιας θεραπείας για τον καρκίνο. Για να είναι αποτελεσματική μια θεραπεία θα πρέπει να μειώσει τα επίπεδα της ORF1p. Από τους 19 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία για καρκίνο του οισοφάγου, οι 13 ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία, με αποτέλεσμα τα επίπεδα της ORF1p να πέσουν κάτω από το όριο ανίχνευσης.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως η εξέτασή τους θα ενσωματωθεί στις πρακτικές της υγειονομικής περίθαλψης ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cancer Discovery».

Πηγή: ertnews.gr – New Atlas
Φωτογραφία από Tatiana από το Pixabay