Μια πρωτοποριακή βιοτράπεζα στην Ισπανία ανοίγει νέους δρόμους στην έρευνα για τον καρκίνο

Ισπανοί ερευνητές δημιούργησαν την πρώτη βιοτράπεζα στον κόσμο με δείγματα ζωντανών εγκεφαλικών ιστών που συλλέχθηκαν από ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του εγκεφάλου. Η βιοτράπεζα παρέχει μια βιβλιοθήκη δειγμάτων πάνω στα οποία μπορούν να γίνουν έρευνες και να δοκιμαστούν φάρμακα, ενώ τα δεδομένα που συλλέγονται διατίθενται στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την επιτάχυνση της αναζήτησης αποτελεσματικών θεραπειών κατά των εγκεφαλικών μεταστάσεων. Χάρη στη δημιουργία του προγράμματος RENACER, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για εγκεφαλικές μεταστάσεις σε 18 ισπανικά νοσοκομεία, έχουν πλέον τη δυνατότητα να δωρίσουν ένα μικρό μέρος του εγκεφάλου τους για ερευνητικούς σκοπούς.

Η έρευνα για τους καρκίνους του εγκεφάλου και η δοκιμή φαρμάκων για τη θεραπεία τους περιλαμβάνει συνήθως τη χρήση πειραματικών μοντέλων, συμπεριλαμβανομένων των ποντικιών. Όταν γίνεται μια σημαντική ανακάλυψη ξεκινά η αναζήτηση δειγμάτων ασθενών και η διαδικασία επιβεβαίωσης της ανακάλυψης σε ανθρώπους.

Η εξεύρεση του απαραίτητου αριθμού ανθρώπινων δειγμάτων μπορεί να είναι χρονοβόρα και συνήθως απαιτεί από τους ερευνητές να έρθουν σε επαφή με άλλα ιδρύματα και να συμμορφωθούν με τις εκάστοτε νομικές και δεοντολογικές απαιτήσεις. Όμως, οι ερευνητές του ισπανικού Εθνικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (CNIO) επινόησαν μια λύση: ένα αποθετήριο δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από ασθενείς με εγκεφαλικές μεταστάσεις.

Επειδή τα κύτταρα διατηρούνται ζωντανά, μπορούν να μελετηθούν ως προς την ανταπόκρισή τους σε συγκεκριμένα φάρμακα, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία ατομικών «άβαταρ» ασθενών που θα βοηθούν στην εξατομίκευση της θεραπείας. Εκτός από τη συλλογή δειγμάτων ιστού, το RENACER έχει χρησιμοποιήσει την αλληλουχία RNA και εξωσωμάτων για να σκιαγραφήσει το προφίλ πάνω από 150 εγκεφαλικών μεταστάσεων. Τα δεδομένα που συλλέγονται, τροφοδοτούνται σε μια βάση δεδομένων στην οποία έχει δωρεάν πρόσβαση η διεθνής επιστημονική κοινότητα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Trends in Cancer».

Πηγή: ertnews.grNew Atlas


Φωτογραφία από PublicDomainPictures από το Pixabay