Ιάπωνες μηχανικοί ανέπτυξαν κινητήρα πυραύλου που λειτουργεί με κοπριά αγελάδων

Η ιαπωνική διαστημική νεοσύστατη εταιρεία Interstellar Technologies ανέπτυξε έναν κινητήρα πυραύλου ο οποίος λειτουργεί με καύσιμα από κοπριά αγελάδων. Ο κινητήρας που ονομάζεται Zero τέθηκε σε λειτουργία στο πλαίσιο μιας δοκιμής «στατικής φωτιάς» διάρκειας 10 δευτερολέπτων η οποία πραγματοποίηθηκε στο ιαπωνικό διαστημοδρόμιο Hokkaido, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Ο Zero λειτουργεί με υγρό βιομεθάνιο (LBM) που προέρχεται από κοπριά η οποία έχει συλλεχθεί από τις γαλακτοκομικές φάρμες του Χοκάιντο. Για την παραγωγή του LBM οι ερευνητές διαχώρισαν και διύλισαν το μεθάνιο – το κύριο συστατικό του βιοαερίου – και στη συνέχεια το υγροποίησαν σε θερμοκρασία περίπου -160°C.

Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών επισημαίνει τα μειονεκτήματα των συμβατικών καυσίμων πυραύλων, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με την απελευθέρωση αιθάλης και άλλων ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου από την καύση προωθητικών ουσιών. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης αναφερθεί στο μεθάνιο που προέρχεται από τα βοοειδή και άλλα ζώα το οποίο συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

Με τη χρήση του LBM, η εταιρεία ελπίζει να καταστήσει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων πυραύλων βιώσιμο, συμβάλλοντας στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: ertnews.grIndependent
Φωτογραφία από LittleVisuals από το Pixabay