Ρώσος κοσμοναύτης κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ παραμονής στο διάστημα

Ο κοσμοναύτης Όλεγκ Κονονένκο (Oleg Kononenko) έγινε επίσημα ο άνθρωπος που έχει περάσει τον περισσότερο χρόνο στο διάστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos. Στις 4 Φεβρουαρίου 2024, το μέλος του ρωσικού πληρώματος είχε περάσει αθροιστικά περισσότερες από 878 ημέρες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατά τη διάρκεια πολλαπλών αποστολών ξεκινώντας από το 2008.

Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ, ο κοσμοναύτης Γκενάντι Παντάλκα (Gennady Padalka), πέρασε 878 ημέρες, 11 ώρες, 29 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα στο διάστημα κατά τη διάρκεια πέντε αποστολών μεταξύ 1998 και 2015.

Ο Κονονένκο βρίσκεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τον Σεπτέμβριο του 2023, στο πλαίσιο της πέμπτης αποστολής του, και θα παραμείνει εκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024. Μέχρι την αναχώρησή του, θα έχει συμπληρώσει 1.110 ημέρες, δηλαδή κάτι περισσότερο από τρία χρόνια, και θα γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα έχει περάσει 1.000 ημέρες στο διάστημα.

«Πετάω στο διάστημα για να κάνω αυτό που αγαπώ, όχι για να κάνω ρεκόρ», δήλωσε ο κοσμοναύτης στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Είμαι περήφανος για όλα μου τα επιτεύγματα, αλλά είμαι πιο περήφανος που το ρεκόρ συνολικής διάρκειας παραμονής ανθρώπου στο διάστημα εξακολουθεί να κατέχει ένας Ρώσος κοσμοναύτης», πρόσθεσε.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το επίτευγμα αυτό είναι τόσο σημαντικό είναι οι επιπτώσεις που έχει η παραμονή στο διάστημα στο ανθρώπινο σώμα. Η συνήθης διάρκεια μιας αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι περίπου έξι μήνες και οι επιπτώσεις στο σώμα είναι σημαντικές. Οι περισσότερες από αυτές – όπως η ανακατανομή των υγρών του σώματος σε ένα περιβάλλον χωρίς βαρύτητα – φεύγουν με την επιστροφή στη Γη. Άλλες σημαντικές επιπτώσεις είναι η απώλεια οστικής πυκνότητας και η ατροφία των μυών. Οι άνθρωποι στο διάστημα χάνουν περίπου το 1-1,5% της οστικής πυκνότητας στα κάτω άκρα και στη σπονδυλική στήλη, για κάθε μήνα παραμονής στο διάστημα, και παρόλο που τα μέλη του πληρώματος ασκούνται περίπου δύο ώρες την ημέρα, η απώλεια μυϊκής μάζας είναι αναπόφευκτη. Χρειάζονται αρκετά χρόνια για να επανέλθει το σώμα μετά από μια εξάμηνη αποστολή στο διάστημα, και ακόμη και τότε, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατάγματος και εμφάνισης καρκίνου εξαιτίας της παρατεταμένης έκθεσης σε ακτινοβολία.

Υπάρχει όμως και το συναισθηματικό κόστος. Η απομόνωση μπορεί να είναι κουραστική, καθώς και ο χρόνος μακριά από τα αγαπημένα πρόσωπα. Χρειάζεται πολύ σθένος και αφοσίωση για να ενταχθεί κανείς στο πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

«Δεν αισθάνομαι στερημένος ή απομονωμένος», δήλωσε ο κοσμοναύτης στο TASS. «Μόνο όταν επιστρέφω στο σπίτι μου συνειδητοποιώ ότι για εκατοντάδες ημέρες κατά την απουσία μου τα παιδιά μεγάλωναν χωρίς μπαμπά. Κανείς δεν θα μου επιστρέψει αυτόν τον χρόνο», πρόσθεσε.

Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη παραμονή στο διάστημα κατά τη διάρκεια μίας αποστολής κατέχει επίσης ένας κοσμοναύτης, ο Βαλερί Πολιάκοφ (Valeri Polyakov), ο οποίος πέρασε 437 ημέρες και 18 ώρες στον διαστημικό σταθμό Mir το 1994-1995.

Πηγή: ertnews.grScience Alert
Φωτογραφία από kartar design από το Pixabay