34 τόνοι πλαστικού απομακρύνθηκαν από τις ελληνικές θάλασσες και 190 αλιείς εκπαιδεύτηκαν το 2023

Σαράντα αλιευτικά σκάφη «όργωσαν» το 2023 τις ελληνικές θάλασσες, στις ακτές του Θερμαϊκού,  της Χαλκιδικής και του Αργοσαρωνικού «ψαρεύοντας» πλαστικό. Από το βυθό και από δυσπρόσιτες ακτές, οι ψαράδες συγκέντρωσαν 34 τόνους, ποσότητα που θα μπορούσε να καλύψει με πλαστικά μπουκάλια την αγωνιστική επιφάνεια 15 γηπέδων ποδοσφαίρου! Πάνω από τα μισά πλαστικά απορρίμματα, οδηγήθηκαν σε ανακύκλωση από την οποία θα προκύψουν νέα προϊόντα, όπως κάλτσες, παπούτσια, έπιπλα και άλλα. Είναι τα πρώτα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας COSMOTE BLUE για την προστασία των ελληνικών θαλασσών και τη δημιουργία ενός βιώσιμου θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την COSMOTE τη χρονιά που πέρασε, σε συνεργασία με την κοινωνική επιχείρηση «Εναλεία», η οποία μαζί με την αλιευτική κοινότητα, καθαρίζει τη Μεσόγειο από το πλαστικό. Το πλαστικό συγκεντρώνουν οι ψαράδες με τα σκάφη τους, ενώ στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας εκπαιδεύονται ώστε να μάθουν να εφαρμόζουν βιώσιμες μεθόδους αλιείας και πρακτικές καθαρισμού καθώς και να διαχειρίζονται υπεύθυνα τον αλιευτικό τους εξοπλισμό, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης και της μείωσης των ιχθυαποθεμάτων.

Το 2023, εκπαιδεύτηκαν μέσω της πρωτοβουλίας 190 επαγγελματίες αλιείς. Τη χρονιά που πέρασε, οι ψαράδες είχαν και «βοηθούς» στον δια ξηράς καθαρισμό: Οι εργαζόμενοι της COSMOTE Technical Services συμμετείχαν σε καθαρισμό παραλίας στη Σαλαμίνα, συμβάλλοντας με τις δυνάμεις στους στόχους της πρωτοβουλίας. Το 2024 οι δράσεις καθαρισμού ακτών και θαλασσών, καθώς και της εκπαίδευσης της αλιευτικής κοινότητας θα συνεχιστούν στις παραπάνω περιοχές αλλά θα επεκταθούν και στην Κρήτη (Χανιά, Ηράκλειο, Αγ. Νικόλαο), Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, οι επαγγελματίες ψαράδες συμμετέχουν ενεργά στον καθαρισμό των θαλασσών, ενώ εκπαιδεύονται σε βιώσιμες πρακτικές.

Πηγή: Protagon.gr
Φωτογραφία από kagayapudding από το Pixabay