Δράσεις στα σχολεία της Κ.Μακεδονίας στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας

Σεμινάρια παροχής πρώτων βοηθειών και φροντίδας σε αδέσποτα ζώα, εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους φιλοξενίας και προστασίας αδέσποτων ή άγριων ζώων, επιδείξεις με σκύλους ειδικών αποστολών (διασώστες της ΕΜΑΚ, οδηγούς ΑμεΑ, ανιχνευτές της ΕΛΑΣ), πρωτοβουλίες στείρωσης αδέσποτων ζώων, εκπαιδευτικά σεμινάρια, προβολές ντοκιμαντέρ, καλλιτεχνικές εκθέσεις με θέμα τα ζώα, πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, που θεσμοθετήθηκε φέτος και ορίστηκε την 4η Απριλίου κάθε σχολικού έτους.

Ενδεικτικά, στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης από την αρχή της εβδομάδας οι μαθητές ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν ξηρά τροφή και μεταχειρισμένα είδη για τα αδέσποτα της γειτονιάς τους (περιλαίμια, παιχνίδια, σπιτάκια, καλάθια). Εκπαιδευτής σκύλων ήρθε στο σχολείο μαζί με τον σκύλο του και μίλησε στους μαθητές για τη συμπεριφορά από και προς τα ζώα, ενώ κτηνίατρος μίλησε για την απαραίτητη ιατρική φροντίδα των ζώων συντροφιάς και τις πρώτες βοήθειες προς αυτά. Εκπρόσωπος της φιλοζωικής οργάνωσης «Ομάδα Διάσωσης και Υπεράσπισης ζώων» μίλησε για τα ζώα διασώστες και την πανίδα της Ελλάδας. Σημείο αναφοράς των δράσεων της 1ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικής Φιλοζωίας, αποτελεί ένα δένδρο που θα φυτέψουν οι μαθητές στην αυλή του σχολείου τους.

Τις παρουσιάσεις των ειδικών επιστημόνων και επαγγελματικών πλαισίωσαν σχολικές δράσεις φιλαναγνωσίας για αδέσποτα ζώα, προβολές βίντεο που ετοίμασαν εκπαιδευτικοί, που έχουν κατοικίδια και η παρουσίαση ενός διαδικτυακού ημερολογίου φωτογραφιών κατοικιδίων των μαθητών.

Επιδείξεις με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους με τους εκπαιδευτές τους από την αστυνομία, το λιμενικό και την ΕΜΑΚ θα πραγματοποιήθηκαν στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο. Από την 2η ΕΜΑΚ συμμετείχε ένας σκύλος-διασώστης. Από το λιμενικό συμμετείχε ένας σκύλος από το τμήμα εκρηκτικών και ένας από την περιφερειακή ομάδα δίωξης ναρκωτικών.

Μεγάλη επίδειξη πραγματοποίησε το τμήμα συνοδών αστυνομικών σκύλων της ΕΛΑΣ, με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο που ανιχνεύει ναρκωτικά. Στην ίδια εκδήλωση συμμετείχε και ο σκύλος – διασώστης του επιχειρησιακού κέντρου Θεσσαλονίκης της «Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδος (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.). Τέλος, έγινε επίδειξη από ομάδα ενός σκύλου – οδηγού και του χρήστη του, ατόμου με προβλήματα όρασης.

Μαθητές του ΓΕΛ Καλλιθέας και πέντε σχολείων του Δήμου Ωραιοκάστρου συνθέθηκαν στον ίδιο διαδικτυακό σύνδεσμο για να παρακολουθήσουν μαζί ταινία με θέμα «Τι μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες για τα αδέσποτα ζώα;».

Στο 1ο Γυμνάσιο Πεύκων οι μαθητές συνδέθηκαν διαδικτυακά με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδία, και μετά από ενημερωτικές παρουσιάσεις και ακολούθησε συζήτηση.

Στο 1ο Γυμνάσιο Ευόσμου παραβρέθηκε συνεργάτης Φιλοζωικής Εταιρίας για να παρουσιάσει τη δράση και το έργο της οργάνωσης και να συζητήσει με τους μαθητές.

Με σύνθημα «Αγαπάμε τα ζώα – Δημιουργούμε Πολιτισμό» η Αντιδημαρχία Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Δίου-Ολύμπου διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου, όπου μίλησαν -μεταξύ άλλων- ο κτηνίατρος που είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτα ζώα των Δ.Ε. Ανατολικού Ολύμπου και Λιτοχώρου και εκπρόσωποι Φιλοζωικών Σωματείων.

«Τα σχολεία ενώνουν τις φωνές τους για την προστασία των αδέσποτων ζώων» είναι ο τίτλος εκδήλωσης που διοργάνωσαν από κοινού στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας τα σχολεία του Δήμου Αλεξάνδρειας για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωΐας.

Το 20ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς φιλοξένησε πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων\ζωοθεραπεύτρια και εκπροσώπους της ΑΜΚΕ Ζωοφιλικἐς Ενημερώσεις Σχολείων, Ιδρυμάτων και Οργανισμών (Ζω.Ε.Σ.), που είχαν μαζί τρεις εκπαιδευμένους σκύλους. Οι μαθητές παρακολούθησαν το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα «Ζωοφιλώντας…μαθήματα άδολης αγάπης» και να ενημερώθηκαν για θέματα ζωοφιλίας και αρμονικής συνύπαρξης με τα ζώα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από το Pixabay