Μαθητές με αναπηρία θα τραγουδήσουν με την Ελεονώρα Ζουγανέλη σε συναυλία αφιερωμένη στη Συμπεριληπτική Εκπαίδευση

Μαθητές από ειδικά σχολεία, με κώφωση, με τύφλωση, με νοητική υστέρηση, με κινητικές αναπηρίες, με σπαστική τετραπληγία θα τραγουδήσουν μαζί με την ερμηνεύτρια Ελεωνόρα Ζουγανέλη και την πρώτη Ελληνίδα μουσικό με σπαστική τετραπληγία Αλεξάνδρα Κερλίδου, σε μία μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στην Συμπεριληπτική Εκπαίδευση.

Η συναυλία με τίτλο «Σμίγοντας τον Κόσμο: Ένα σχολείο …μια αγκαλιά για όλους» διοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Απριλίου στη Μονή Λαζαριστών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η προετοιμασία της ξεκίνησε πριν από μήνες και αυτές τις ημέρες γίνονται οι τελικές πρόβες.

Διακόσιοι μαθητές τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης θα βρεθούν στη σκηνή με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη και την Αλεξάνδρα Κερλίδου, καταδεικνύοντας πως η εκπαίδευση μπορεί να αναδείξει τις δυνατότητες του κάθε ανθρώπου, να ενώσει όλους τους μαθητές και να δημιουργήσει συνθήκες αλληλεπίδρασης και αποδοχής της διαφορετικότητας. Οι μαθητές ειδικών σχολείων θα τραγουδήσουν, θα χορέψουν, ενώ θα παίξουν μουσική με τα μάτια με το επαναστατικό λογισμικό EyeHarp.

Η εκδήλωση, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρο Κόπτση, επιδιώκει να αναδείξει τον ρόλο της εκπαίδευσης ως μιας δυναμικής διαδικασίας, η οποία ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή και αντιμετωπίζει τη διαφορετικότητα ως ευκαιρία για τον εμπλουτισμό της μαθησιακής εμπειρίας, ενώ σε συνεργασία με το EyeHarp, το πρώτο μουσικό όργανο που παίζεται με τα μάτια, υπογραμμίζεται ότι οι δυνατότητες του ανθρώπου είναι εκείνες που μπορούν να τον ξεχωρίσουν και όχι η αναπηρία του. «Στόχος είναι να καταδείξουμε τις δυνατότητες των παιδιών που με τη δύναμη της ψυχής και των ματιών κάνουν θαύματα. Αυτό το σχολείο θέλουμε, ένα συμπεριληπτικό σχολείο, μια αγκαλιά για όλους», δήλωσε ο κ. Κόπτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη συναυλία συμμετέχουν: Ελεονώρα Ζουγανέλη- Ερμηνεία, Αλεξάνδρα Κερλίδου- Μουσικός EyeHarp, Λουκία Κασαμάκη- Ερμηνεία, Πιάνο, Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης- Χορωδία, Παιδική Χορωδία Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Παιδική Χορωδία Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, EEΕEK Σερρών- Ορχήστρα, ΕΕΕΕΚ Γιαννιτσών- Χορός, Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κωφών & Βαρηκόων Θεσσαλονίκης, 3ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Κωφών & Βαρήκοων Πανοράματος- Απόδοση Τραγουδιών στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και Δημόσιο Ειδικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης – EyeHar. Η μουσική εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ERTFLIX.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Rosy / Bad Homburg / Germany από το Pixabay