Στρατηγικό σχέδιο ανάδειξης του Κάστρου των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου από το ΥΠΠΟΑ

Η συμβολή του πολιτιστικού αποθέματος στην ανάδειξη της πλούσιας πολυπολιτισμικής ιστορίας των Ιωαννίνων και στην αναπτυξιακή δυναμική της Ηπείρου, ήταν το αντικείμενο αυτοψιών και συσκέψεων που πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο της επίσκεψής της στα Ιωάννινα, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. 

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, υλοποιούνται έργα σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία συνολικού προϋπολογισμού περίπου 16.000.000 ευρώ. Παράλληλα, από τον Ιούλιο του 2019, στο σύνολο της Ηπείρου, έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη 66 Προγραμματικές Συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 10.700.000 ευρώ, οι οποίες αφορούν μελέτες ωρίμανσης και έργα αποκατάστασης σε αρχαιολογικούς χώρους, ναούς και νεότερα μνημεία. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η σύναψη 22 ακόμη Προγραμματικών Συμβάσεων με συνολικό προϋπολογισμό 2.600.000 ευρώ, των οποίων η υπογραφή έχει ήδη δρομολογηθεί.

Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, κεντρικό σημείο των συσκέψεων αποτέλεσε η ανακοίνωση της εκπόνησης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενός στρατηγικού σχεδίου για τη συνολική ανάδειξη των μνημείων του Κάστρου, στο οποίο εντάσσεται η ενοποίηση των δύο Φρουρίων, του Βορειοανατολικού (Ασλάν Τζαμί) και του Νοτιανατολικού (Ιτς Καλέ), η εκπόνηση νέων μουσειογραφικών μελετών για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των εκθέσεων του Δημοτικού και του Βυζαντινού Μουσείου, καθώς και της Έκθεσης Αργυροχρυσοχοΐας που στεγάζεται στο Θησαυροφυλάκιο. Παράλληλα, η μελέτη θα περιλαμβάνει πρόταση για την αξιοποίηση της Στοάς της Κεντρικής Πύλης, όπου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων πραγματοποιεί ανασκαφικές έρευνες, κατά τις οποίες αποκαλύφθηκε η οχύρωση της ελληνιστικής περιόδου, ένα σημαντικό στοιχείο για το παλίμψηστο των Ιωαννίνων. Επιπλέον, στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση της οθωμανικής βιβλιοθήκης και του Μεντρεσέ, ενώ με ικανοποιητικούς ρυθμούς υλοποιείται η αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού, ενός σημαντικού έργου προϋπολογισμού 1.250.000 ευρώ, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου 2014-2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Pixabay