Αλλαγή φιλοσοφίας στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με τη χρήση επιβραδυντικού υγρού

Αλλάζει η στρατηγική αντιμετώπισης των πυρκαγιών φέτος το καλοκαίρι καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει και τον σχεδιασμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με τον αντιπυρικό σχεδιασμό από φέτος θα καθιερωθεί η χρήση επιβραδυντικού υγρού στις μεγάλες πυρκαγιές το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σοβαρό εργαλείο στην επιβράδυνση των πυρκαγιών προκειμένου να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά από τις επίγειες δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, φέτος το καλοκαίρι το κόστος για την αντιπυρική περίοδο αναμένεται να αυξηθεί κατά 35%, κάτι το οποίο οφείλεται σημαντικά στις επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας, εξαιτίας του ζητήματος της ενέργειας και των μεταφορών, του ανταγωνισμού που έχει προκύψει αλλά και του αποκλεισμού του ρώσικου και ουκρανικού δυναμικού από τα πληρώματα των αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Ωστόσο, τα εναέρια μέσα φέτος θα είναι περισσότερα, παρά το γεγονός ότι το ρωσικό Beriev Be-200 δεν θα βρίσκεται στη διάθεση των δυνάμεων πυρόσβεσης, λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία. Ο στόλος των εναέριων μέσων θα ενισχυθεί με περισσότερα μικρά, ευέλικτα και πιο αποτελεσματικά αεροσκάφη, και κυρίως τα τύπου Air – Tractor.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι πιλοτικά είχαν χρησιμοποιηθεί 6 Air – Tractor που εκτιμάται ότι ήταν αποτελεσματικά γι’ αυτό φέτος πρόκειται να είναι υπερδιπλάσια στη διάθεση του κρατικού μηχανισμού.

Όσον αφορά το επιβραδυντικό υγρό θα το έχουν στη διάθεσή τους τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης με σκοπό την επιβράδυνση εξάπλωσης της φωτιάς. Όπως γνωρίζουμε από το παρελθόν, πρόκειται για ένα υγρό, κόκκινου χρώματος, το οποίο έχουν ρίξει παλαιότερα σε πυρκαγιές στρατιωτικά αεροσκάφη C-130 κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατάσβεσης αλλά η χρήση του ήταν σχετικά περιορισμένη. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης το επιβραδυντικό υγρό που σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί σε ευρύτερη κλίμακα από φέτος , θα είναι πιστοποιημένο και φιλικό προς το περιβάλλον. Σημειώνεται ότι όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου χρησιμοποιείται ευρέως κυρίως στη Γαλλία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προσανατολίζεται η ρίψη του να γίνεται κυρίως από αεροσκάφη Air – Tractor αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν και στρατιωτικά C-130 όπως στο παρελθόν.

Καινοτόμο στοιχείο για την αντιπυρική περίοδο αποτελεί και το ίδιο το επιχειρησιακό πλάνο που στηρίζεται ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας, καθώς για πρώτη φορά φέτος βασίζεται σε μελέτες για το ανάγλυφο της περιοχής. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επιδιώκει να εφαρμόσει στο πεδίο το τρίπτυχο πρόληψη-προετοιμασία/ετοιμότητα- ανθεκτικότητα με τη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας και των ερευνητών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Στο πλαίσιο αυτό μετά από 24 χρόνια ξεκινά πάλι η στενή συνεργασία της δασικής υπηρεσίας με την Πυροσβεστική ενώ αναλαμβάνει δράση σε σταθερή βάση πλέον και ο στρατός που θα συμμετέχει στις περιπολίες στα δάση.

Αυτό που ωστόσο επιδιώκεται να καταστεί σαφές είναι ο ρόλος των πυροσβεστών κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, καθώς όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, «τις φωτιές τις σβήνουν οι πυροσβέστες». Με αυτό το δεδομένο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων και στην ανάγκη να μην υποτιμάται αυτό, καθώς, όπως τονίζουν κύκλοι του υπουργείου, «όσα εναέρια μέσα κι αν υπάρχουν, οι πυροσβέστες είναι αυτοί που στο τέλος θα σβήσουν τη φωτιά».

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές αυτής της εβδομάδας έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση των 500 δασοκομάντος, των πυροσβεστών δηλαδή των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) στις 6 συνολικά Ειδικές Υπηρεσίες που συστάθηκαν με έδρες σε Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λαμία, Ιωάννινα και Πάτρα.

Η θητεία των συγκεκριμένων πυροσβεστών θα είναι επταετής. Από τους 500 πυροσβέστες των Ε.ΜΟ.Δ.Ε, οι 440 αποτελούν πυροσβεστικό τεχνικό προσωπικό και οι 60 πυροσβεστικό επιστημονικό προσωπικό με ειδίκευση στη δασολογία, δασοπονία.

Το ειδικό αυτό σώμα, θα δουλεύει μέσα στο δάσος, σε συνεργασία με τους δασικούς και με την επιστημονική υποστήριξη των δασολόγων, ενώ δεν θα ενεργούν μόνο την ώρα της κρίσης αλλά καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αποστολή τους θα είναι η συνδρομή τους σε έργα δασοπροστασίας για την πρόληψη των πυρκαγιών, ενώ θα αποτελούν την εμπροσθοφυλακή μέσα στα δάση υποστηρίζοντας όλες τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, καθώς θα μεταφέρονται με ελικόπτερα και θα κατεβαίνουν στο σημείο της φωτιάς. Υπενθυμίζεται ότι οι δασοκομάντος θα εκπαιδευτούν και στο θέμα του «αντιπυρ», δηλαδή την αντιμετώπιση της φωτιάς με φωτιά, που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο, ως μέθοδος αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Ακόμη, οι δασοκομάντος θα συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές.

Σημειώνεται ότι ο πλήρης σχεδιασμός της αντιπυρικής περιόδου πρόκειται να παρουσιαστεί την Τρίτη 17 Μαΐου σε συνέντευξη Tύπου που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς κι ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς. Η κ. Μενδώνη θα αναφερθεί στην θωράκιση και στην προστασία των αρχαιολογικών χώρων καθώς από τις αρχές του χρόνου έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στο υπουργείο Πολιτισμού. Ο κ. Αμυράς από την πλευρά του έχει την ευθύνη της δασικής υπηρεσίας ενώ ο κ. Τουρνάς ως υφυπουργός είναι αρμόδιος για το κομμάτι της πυρόσβεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εικόνα από Wikimedia Commons