Στη δυτική Λέσβο δεν υπάρχει μόνο ένα απολιθωμένο δάσος αλλά τέσσερα
Στη δυτική Λέσβο δεν υπάρχει μόνο ένα απολιθωμένο δάσος αλλά διαδοχικά απολιθωμένα δάση. Γεγονός που αποδεικνύεται από νέα ευρήματα τα οποία δείχνουν ότι απολιθώθηκαν στη θέση τους το ένα πάνω από το άλλο! «Στο νέο πάρκο απολιθωμάτων που δημιουργείται στο ύψωμα Ακρόχειρας, διακρίνονται τέσσερις διαδοχικοί ορίζοντες με όρθια απολιθωμένα δένδρα, που τεκμηριώνουν την εκδήλωση τεσσάρων μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων που οδήγησαν στην απολίθωση ισάριθμων δασών στη Δυτική Λέσβο!» λέει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθηγητής Νίκος Ζούρος. «Μάλιστα συνεχίζει ο κ. Ζούρος, η διαπίστωση αυτή τεκμηριώνεται από τη μελέτη των στρωμάτων των ηφαιστειακών αποθέσεων που πραγματοποιείται την περίοδο αυτή σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.».
Τα νεότερα σημαντικά ευρήματα – μάρτυρες του εκπληκτικού πλούτου των υποτροπικών δασών του παρελθόντος στην περιοχή, συνεχίζουν να αποκαλύπτονται κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφών που διενεργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο ύψωμα Ακρόχειρας κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου, κοντά στο πάρκο του απολιθωμένου δάσους. Ας σημειωθεί δε πως η σωστική ανασκαφική έρευνα που διεξάγεται από την έναρξη των εργασιών κατασκευής του δρόμου κατά την διάρκεια της απεκάλυψε ως τα τώρα σπάνια και σημαντικά ευρήματα που έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τις 20.000! Ιδιαίτερη εντύπωση όμως προκαλούν σπάνια ευρήματα που ήλθαν στο φώς στα πλαίσια των σωστικών ανασκαφών, και τα οποία θα διατηρηθούν στη θέση τους ώστε το προσεχές διάστημα να καταστούν επισκέψιμα σε ένα αλλιώτικο υπαίθριο ανοιχτό μουσείο που θα λειτουργήσει το προσεχές διάστημα.
«Οι συνεχιζόμενες αυτή την περίοδο σωστικές ανασκαφές, στην πλαγιά του Ακρόχειρα έφεραν στο φως στην ίδια θέση τέσσερις διαδοχικούς απολιθωματοφόρους ορίζοντες ηφαιστειακών στρωμάτων που φιλοξενούν ιστάμενα απολιθωμένα δένδρα. Είναι η πρώτη θέση στην οποία η διαδοχή των απολιθωμένων δασών είναι ορατή πλέον και για τους επισκέπτες!» λέει ο κ. Ζούρος. Και συνεχίζει: «Η αφαίρεση του εδαφικού ορίζοντα και ο συστηματικός καθαρισμός του πρανούς αποκάλυψε ότι στη θέση αυτή βρίσκονται δεκάδες απολιθωμένοι κορμοί που εμπεριέχονται μέσα σε στρώματα ηφαιστειακής τέφρας. Μάλιστα, οι ηφαιστειακοί ορίζοντες που φιλοξενούν τους ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς σκέπασαν το έδαφος που υπήρχε την περίοδο εκείνη και σήμερα εμφανίζεται ως ορίζοντας παλαιοεδάφους που φιλοξενεί εκατοντάδες φύλλα και κλαδίσκους. Ανάμεσα από τους ορίζοντες με τους ιστάμενους κορμούς στην θέση αυτή, εμφανίζονται και άλλοι ηφαιστειακοί ορίζοντες που περιέχουν δεκάδες κατακείμενους κορμούς και κλαδιά καρποφόρων δένδρων από την οικογένεια της βαλανιδιάς και της δάφνης.».
Τα ευρήματα αποκαλύπτουν το πλήθος και την βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων που έλαβαν χώρα πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια στη Λέσβο. Τα καρποφόρα δένδρα ξεριζώθηκαν και παρασύρθηκαν σαν σπιρτόξυλα από μεγάλες λασποροές ηφαιστειακών υλικών με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν το ένα πάνω στο άλλο στη θέση που εντοπίσθηκαν.
«Επιβεβαιώνεται λοιπόν η επιστημονική παρατήρηση ότι η Λέσβος φιλοξενεί δεκάδες απολιθωμένα δάση διαφορετικής ηλικίας και σύνθεσης που συγκροτούν ένα μοναδικό στο είδος του αρχείο της χλωρίδας της περιοχής του Αιγαίου κατά την περίοδο του Μειοκαίνου. Το αρχείο αυτό δημιούργησαν οι μεγάλες και καταστροφικές ηφαιστειακές εκρήξεις που γνώρισε η περιοχή για μια περίοδο τριών περίπου εκατομμυρίων ετών!».
Ολόκληρη η απολιθωματοφόρα θέση έχει ήδη περιφραχθεί με στόχο την προστασία των απολιθωμένων κορμών, και η οποία είναι δυνατό να αποτελέσει επισκέψιμο πάρκο απολιθωμάτων το οποίο θα αποτελέσει πόλο έλξης για την περιοχή.
«Στις φετινές σωστικές ανασκαφές που διενεργούν τα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχουν ερευνητές του Τιμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και φοιτητές των Πανεπιστημίων Πατρών και Αιγαίου αλλά και εθελοντές από την Γερμανία. Οι εθελοντές βρίσκονται στη Λέσβο στα πλαίσια του προγράμματος εθελοντικής απασχόλησης της Γερμανικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO στα Ελληνικά Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» καταλήγει ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Wikimedia Commons