Ρεύμα ισοδύναμο με τις ανάγκες επτά χιλιάδων νοικοκυριών με ενέργεια …βγαλμένη από τα σκουπίδια

Ρεύμα ισοδύναμο με τις ανάγκες επτά χιλιάδων(7000) νοικοκυριών παράγει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από βιοαέριο, που λειτουργεί μέσα στον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης. Στη μονάδα αυτή, δυναμικότητας 3,5 MW, καταλήγουν οι αγωγοί που συγκεντρώνουν το βιοαέριο, κυρίως μεθάνιο, που προκύπτει από την οργανική ύλη που είναι συσσωρευμένη στο ΧΥΤΑ. Στη συνέχεια γίνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που ισοδυναμεί με 26.500 Μεγαβατώρες το χρόνο.

Το μήνυμα μιας άλλης λογικής στη διαχείριση των αποβλήτων, εκείνης που κινείται προς την κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας και θα είναι υπέρ των πολιτών, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής έστειλε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος, κατά την επίσημη παρουσίαση της μονάδας βιοαερίου στη Μαυροράχη, που λειτουργεί εδώ και ενάμισι χρόνο. Ο ίδιος επισήμανε ότι η μονάδα παράγει ηλεκτρική ενέργεια που αντιστοιχεί στις ανάγκες ηλεκτροδότησης 7.000 νοικοκυριών και παράγεται στο ένα τέταρτο του κόστους του φυσικού αερίου, το οποίο μάλιστα είναι και εισαγόμενο.

Ειδικότερα τόνισε: «πριν τρία χρόνια, όταν αναλάβαμε τη διαχείριση των αποβλήτων, βρήκαμε μόλις τρεις μονάδες σε λειτουργία, πέντε σε κατασκευή, καμία σε δημοπράτηση, καμία πρόβλεψη για ενεργειακή αξιοποίηση, μάλλον απαγόρευση, βρήκαμε ένα έργο στην Πελοπόννησο που ήταν στα όρια της απένταξης και δεν βρήκαμε πόρους για την επόμενη περίοδο 2021 – 2027. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, από τις τρεις μονάδες φτάσαμε στις έξι σε λειτουργία και σε δυο μήνες θα έχουμε και τη μονάδα της Θήβας ενώ έχουμε σε κατασκευή 15. Και όλο αυτό έγινε γιατί στα τρία τελευταία χρόνια έχουν δημοπρατηθεί 25 μονάδες. Και στο επόμενο τετράμηνο θα έχουμε τη δημοπράτηση των μονάδων ανατολικού τομέα Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Βόλου και ξανά της Κέρκυρας και της Καβάλας».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έθεσε το θέμα της ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων και ήδη «υπάρχει σύνταξη μελέτης που θα προβλέπει και διάλογο και με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και με τους φορείς της οικονομίας, περί το τέλος του χρόνου, για το πώς η χώρα στο σύνολό της θα αντιμετωπίσει καλύτερα την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων». Πρόσθεσε ακόμη ότι διασφαλίστηκαν με την ΕΕ «νέες μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης 600 εκ για την επόμενη περίοδο» ενώ σώθηκε και «το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου γλιτώνοντας 65 εκ. από τον κρατικό προϋπολογισμό».

«Είμαστε εδώ για να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο και την επόμενη τετραετία. Στο τέλος της επόμενης τετραετίας θέλουμε η χώρα να έχει όλες τις υποδομές της κατά το δυνατόν σε λειτουργία, να έχουμε δρομολογήσει τις όποιες υποδομές χρειάζονται για τη διαχείριση των υπολειμμάτων για ενεργειακή αξιοποίηση και να έχουμε στα μεγάλα αστικά κέντρα και τους μεγάλους παραγωγούς την εφαρμογή «πληρώνω όσο πετάω». Η Ελλάδα μπορεί από ουραγός που ήταν να πάει πολύ πιο γρήγορα στο στόχο 10% ταφή το 2030, όπως το θεσμοθετήσαμε, πέντε χρόνια νωρίτερα από την κοινοτική οδηγία» συμπλήρωσε.

Μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης της μονάδας, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Kεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης τόνισε ότι ο χώρος της Μαυροράχης εξυπηρέτησε και εξυπηρετεί όλους τους Θεσσαλονικείς ενώ στο χώρο αυτό γίνεται η διαχείριση 1500 τόνων απορριμμάτων κάθε μέρα δίχως ίχνος περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Παράλληλα υπέγραψε σήμερα με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας τη σύμβαση για την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού για τη διαχείριση των στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης. Αναφέρθηκε, τέλος, και στο θέμα των καφέ κάδων για το οποίο εκτίμησε ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα για την ξεχωριστή διαλογή των οργανικών αποβλήτων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ηλέκτωρ, Γιάννης Μαριόλος επισήμανε ότι με το έργο της εκμετάλλευσης του βιοαερίου συλλέγεται το μεθάνιο το οποίο διαφορετικά θα κατέληγε στην ατμόσφαιρα καταστρέφοντας το στρώμα του όζοντος. Σχολίασε ακόμη ότι με τον τρόπο αυτό το περιβάλλον προστατεύεται 21 φορές περισσότερο από ό,τι αν το μεθάνιο κατέληγε στον αέρα. Εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ, ο αντιπρόεδρός της Λάζαρος Κυρίζογλου αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων μεταξύ τους (ΦΟΔΣΑ, ΠΕΔΚΜ, Περιφέρεια και Δήμοι) αλλά και στην πρόταση του ΦΟΔΣΑ για την Εγνατία για τη διαχείριση των απορριμμάτων που προβλέπει τη μεταφορά των απορριμμάτων μέσω σιδηροδρόμου χρησιμοποιώντας τον άξονα της Εγνατίας. Άλλωστε, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας υπογράμμισε ότι επόμενο βήμα για την Κεντρική Μακεδονία είναι η διαλογή στην πηγή καθώς η Περιφέρεια αυτή τη στιγμή χρηματοδοτεί δεκάδες δήμους για να έχουν πράσινα σημεία στη γειτονιά τους και να γίνεται εκεί επαναχρησιμοποίηση.

Σημειώνεται ότι μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από βιοαέριο λειτουργεί από το 2006 και στον χώρο ταφής απορριμμάτων των Ταγαράδων, ο οποίος σταμάτησε τότε να υποδέχεται απορρίμματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Pexels από το Pixabay