Το αρχαιότερο πασσαλοχώρι της Ευρώπης ανακαλύφθηκε στην λίμνη Οχρίδα
Ένα τμήμα της αλβανικής όχθης της λίμνης φιλοξενούσε κάποτε έναν οικισμό με πασσαλόπηκτα σπίτια πριν από περίπου 8.000 χρόνια, πιστεύουν οι αρχαιολόγοι, καθιστώντας τον το αρχαιότερο παραλίμνιο χωριό στην Ευρώπη που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Οι ραδιοχρονολογήσεις από την περιοχή τοποθετούν την χρονολόγηση μεταξύ 6000 και 5800 π.Χ.
«Είναι αρκετές εκατοντάδες χρόνια παλαιότερος από τους μέχρι τώρα γνωστούς τόπους κατοίκησης σε λίμνες στις περιοχές της Μεσογείου και των Άλπεων», δήλωσε ο Άλμπερτ Χάφνερ, καθηγητής αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης της Ελβετίας. «Από όσο γνωρίζουμε, είναι η αρχαιότερη στην Ευρώπη», δήλωσε στο AFP.
Τα αρχαιότερα άλλα τέτοια χωριά ανακαλύφθηκαν στις ιταλικές Άλπεις και χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.Χ., δήλωσε ο ειδικός στις ευρωπαϊκές νεολιθικές λιμναίες κατοικίες. Ο Χάφνερ και η ομάδα του από Ελβετούς και Αλβανούς αρχαιολόγους έχουν περάσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια πραγματοποιώντας ανασκαφές στο Λιν στην αλβανική πλευρά της λίμνης Οχρίδας, η οποία εκτείνεται στα ορεινά σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.
Ο οικισμός πιστεύεται ότι φιλοξενούσε 200 έως 500 κατοίκους, με σπίτια χτισμένα σε πασσάλους πάνω από την επιφάνεια της λίμνης ή σε περιοχές που πλημμύριζαν τακτικά από την άνοδο των υδάτων.
Πηγή: ertnews
Φωτογραφία από Wikimedia Commons