Μαθητές σχεδίασαν την URBAN BIKER APP και προτείνουν ασφαλείς ποδηλατοδιαδρομές με εμπειρίες επαυξημένης πραγματικότητας

Με σύνθημα «Κινήσου διασκεδαστικά – Κινήσου Οικολογικά» και σύμμαχο τις νέες τεχνολογίες, μαθητές του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου επιδιώκουν να συμβάλουν στη διατήρηση των θετικών επιπτώσεων που επέφεραν τα lockdown, λόγω της πανδημίας, στο περιβάλλον και στη μόνιμη υιοθέτηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης.

Με την καινοτόμα εφαρμογή για κινητές συσκευές URBAN BIKER APP, η ομάδα μαθητών του Γ2 του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου προτείνει ποδηλατοδιαδρομές που συνδυάζουν ασφαλή περιήγηση στον αστικό ιστό και διέλευση από περιοχές εμπορικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Για την υλοποίηση της ιδέας τους δημιούργησαν την URBAN BIKER, με την οποία συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα/διαγωνισμό «Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece. Προχώρησαν στην κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων και αναζήτησαν συνεργασίες με τον δήμο Ιλίου, με τοπικές εταιρείες ποδηλάτων, με ποδηλατικούς ομίλους και με τον εμπορικό σύλλογο.

Η αίθουσα διδασκαλίας μετατράπηκε σε δημιουργικό χώρο ανταλλαγής ιδεών, το κάθε παιδί έγραψε σε χαρτάκι post-it τι πιστεύει ότι πρέπει να βελτιωθεί στον δήμο, τα χαρτάκια συγκεντρώθηκαν, κολλήθηκαν στον πίνακα και ομαδοποιήθηκαν με βάση τις παρόμοιες προτάσεις, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του σχολείου, καθηγήτρια Πληροφορικής και υπεύθυνη του προγράμματος Αθηνά Κοκκόρη, περιγράφοντας πώς γεννήθηκε η επιχειρηματική ιδέα.

Τα περισσότερα παιδιά ανέφεραν ότι θέλουν να βελτιωθεί ο τρόπος μετακίνησης, ότι επιθυμούν ευρύτερη χρήση του ποδηλάτου κι επίσης ότι θα πρέπει να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Απόσπασμα από άρθρο της Κατερίνας Γιαννίκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ