Open Call για το έργο «Θεσσαλονίκη – Συναντήσεις: Κοιτάζοντας το Βυζαντινό Λουτρό / Κουλέ καφέ»
Ανοικτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες, στοχαστές και συλλογικότητες να συμμετάσχουν στο έργο «Θεσσαλονίκη – Συναντήσεις: Κοιτάζοντας το Βυζαντινό Λουτρό / Κουλέ καφέ» απευθύνει το Eye’s Walk Digital Festival, το καινοτόμο φεστιβάλ που συνδυάζει την ψηφιακή τεχνολογία, το video installation & performing art και το design εμπειρίας με το ιδιαίτερο πολιτισμικό και αρχιτεκτονικό υπόβαθρο μιας πόλης. Το Open Call είναι αποτέλεσμα της επίσκεψης που έκανε τον Οκτώβριο 2021 η Φιλία Μηλιδάκη, επιμελήτρια του Eye’s Walk Digital Festival, στη Θεσσαλονίκη για να πραγματοποιήσει έρευνα γύρω από το Βυζαντινό Λουτρό, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
«Κατά τη γνώμη μου, η Θεσσαλονίκη είναι η κατ’ εξοχήν πόλη των φαντασμάτων (για να ανατρέξω στον Mark Mazower), καθώς και των συναντήσεων, πιθανά λόγω του μεγέθους της -δεν είναι τεράστια-, αλλά και της θέσης της. Η ιστορία και η δημόσια μνήμη της μέχρι σήμερα δεν σταματά να ορίζεται από αυτές τις συναντήσεις ιδεών, πολιτισμών, θρησκειών, ανθρώπων. Και η λέξη ‘Συνάντηση’ δεν ορίζει το τετελεσμένο, αλλά διατηρεί μέσα της την πιθανότητα, τη ρευστότητα για νέες αναγνώσεις, κατανοήσεις, συνθέσεις. Αυτά τα συνδηλούμενα είναι πολύτιμα για την τέχνη», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιμελήτρια Φιλία Μηλιδάκη, υπεύθυνη, μαζί με την ομάδα του Eye’s Walk Digital, για την καλλιτεχνική επιμέλεια του νέου αυτού project.
Το Βυζαντινό Λουτρό Θεσσαλονίκης -το μοναδικό σωζόμενο λουτρό της μεσοβυζαντινής περιόδου στην Ελλάδα κι ένα από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στην πόλη- αποτέλεσε για τους διοργανωτές μια ακόμα ιδιαίτερη ‘συνάντηση’. «Νιώσαμε πολύ τυχεροί όταν, ερευνώντας για το Βυζαντινό Λουτρό, επιβεβαιώθηκε η ποικιλία των ταυτοτήτων τις οποίες φέρει: Ένα δημόσιο λουτρό που ανήκε πιθανά σε μοναστήρι και το οποίο σήμερα περαστικοί το περνούν για βυζαντινή εκκλησία, ενώ οι ταξιτζήδες το ξέρουν ως Κουλέ καφέ λουτρό, μιας και βρίσκεται στην παλιά μουσουλμανική γειτονιά του Κουλέ καφέ. Το λουτρό είναι στη ρίζα της Άνω Πόλης, δύο βήματα από το Πανεπιστήμιο, αλλά για πολλούς Θεσσαλονικείς η Άνω Πόλη δεν είναι ένας οικείος κόσμος. Στην περιοχή του ‘συναντάμε’, πέραν των βυζαντινών και των μουσουλμάνων, τους πρόσφυγες του ’22, τους Εβραίους της πόλης, αλλά και τους επαναστάτες, τους καλλιτέχνες, τον λαό και την εξουσία της. Σαν χώρος καθαρμού ήταν απαραίτητος (σωματικά και πνευματικά) για όλους», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.