«Μίλα τώρα», πανελλαδική εκστρατεία από το Χαμόγελο του Παιδιού για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό
Η διαφορετική εμφάνιση και η διαφορετικότητα στην σεξουαλική ταυτότητα είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες 7 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι ένα παιδί μπορεί να δεχθεί εκφοβισμό ενώ 6 στους 10 πιστεύουν ότι η μεταναστευτική ή προσφυγική καταγωγή, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η νοητική υστέρηση/αυτισμός και η διαφορετική εθνικότητα είναι επίσης ανάμεσα στους λόγους του bullying. Με την αφορμή της 6ης Μαρτίου- Παγκόσμιας Ημέρας ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό, το Χαμόγελο του Παιδιού παρουσίασε έρευνα σε συνεργασία με την Focus Bari, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν την έκταση του φαινομένου, καθώς 6 στους 10 ενήλικες Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί εκφοβισμό ενώ το 49% θεωρεί ότι ένα παιδί που εκφοβίζεται δεν ζητά βοήθεια από κανέναν. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μόλις 2 στους 5 που δέχτηκαν εκφοβισμό ζήτησαν βοήθεια, κυρίως από τους γονείς τους.
Παρουσιάζοντας, σε διαδικτυακή εκδήλωση, την έναρξη της ετήσιας εκστρατείας “Μίλα τώρα” για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού, ο πρόεδρος του “Χαμόγελου του Παιδιού” Κώστας Γιαννόπουλος σημείωσε ότι στόχος του οργανισμού είναι «η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, η κινητοποίηση όλων, και κυριότερα η συνειδητοποίηση της έκτασης και των φρικτών επιπτώσεων του σχολικού εκφοβισμού». Όπως είπε ο κ. Γιαννόπουλος, «τα στοιχεία που έχουμε από την Εθνική Γραμμή SOS 1056 είναι συντριπτικά, όχι μόνο ως προς τους αριθμούς, αλλά και ως προς την ένταση της βίας που εκδηλώνεται μεταξύ των παιδιών».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, το τελευταίο τετράμηνο του 2021, το “Χαμόγελο του Παιδιού” χειρίστηκε κατά μέσο όρο 2 περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού την ημέρα ενώ η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 διαχειρίζεται 1 κλήση την ημέρα για ψυχολογική υποστήριξη λόγω εκφοβισμού.
«Στην επικοινωνία μας με τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, έχουμε διαπιστώσει ότι η ένταση της βίας είναι τόσο μεγάλη, ώστε να υπάρχουν παιδιά που έχουν φτάσει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι στόχος της καμπάνιας είναι η «σχολική κοινότητα να διαχειριστεί μόνη της το πρόβλημα με θωράκιση και γνώση. Να κατανοήσουμε τους λόγους που το παιδί ασκεί βία, να υποστηρίξουμε το παιδί που δέχεται βία, να προτρέψουμε τον παρατηρητή να μιλήσει, και να καθοδηγήσουμε γονείς και εκπαιδευτικούς να αντιμετωπίσουν αυτό που συμβαίνει, προτείνοντάς τους λύσεις και σταματώντας τη φρίκη του bullying που οδηγεί τα παιδιά μας σε ακραίες καταστάσεις. Σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινάμε σας θέλουμε όλους συνειδητά κοντά μας». Με βάση την εμπειρία του από τα σπίτια του Χαμόγελου του Παιδιού, ο πρόεδρος του οργανισμού τόνισε ότι δεν υπάρχουν παιδιά θύτες και παιδιά θύματα, αλλά παιδιά που εκφοβίζουν και εκφοβίζονται και ότι, συχνά, αντιγράφουν μια συμπεριφορά την όποια έχουν πρώτα υποστεί.
Περισσότερες πληροφορίες για την Εκστρατεία «Μίλα Τώρα»: www.milatora.gr
Απόσπασμα από άρθρο της Σοφίας Μανδηλαρά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ