Τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης στο Ισραήλ μέσω δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής

Το ημερολόγιο δείχνει 28 Ιουλίου και για τις επόμενες λίγες ημέρες, η Θεσσαλονίκη μονοπωλεί τη σελίδα της ισραηλινής τηλεοπτικής εκπομπής «Holy Land Uncovered» στο Facebook: εικόνες της Εβραϊκής Συναγωγής και του Λευκού Πύργου, οι εντυπωσιακές «πορτάρες» της Άνω Πόλης και η πανοραμική θέα από το «μπαλκόνι» του Επταπυργίου, η οροφή της μεγαλοπρεπούς Ροτόντας, που τόσες χρήσεις άλλαξε στην πορεία των αιώνων, η Αγία Σοφία, τα γκράφιτι στις πλάγιες όψεις των πολυκατοικιών του κέντρου και οι εμπορικές στοές. Οι άνθρωποι που χαμογελούν πλατιά σε όλες στις φωτογραφίες, το τηλεοπτικό συνεργείο της εξαιρετικά δημοφιλούς εκπομπής «Holy Land Uncovered» του καναλιού «i24news», με έδρα το Τελ Αβίβ, βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να την προβάλλουν στην τουριστική αγορά του Ισραήλ, να αναδείξουν την πολυπολισμικότητά της και την ιστορική σύνδεσή της με το εβραϊκό στοιχείο και να καταγράψουν διαφορετικές ιστορικές και θρησκευτικές παραδόσεις.

Το ταξίδι τους διοργάνωσε στις 28-31 Ιουλίου ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ), σε συνεργασία με το γραφείο ΕΟΤ εξωτερικού στο Ισραήλ και τον προϊστάμενό του, Δημήτρη Βασιλειάδη. Το i24news έχει παγκόσμια απήχηση, καθώς εκπέμπει σε τρεις γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά και αραβικά. Λόγω του ειδησεογραφικού κατά βάση χαρακτήρα του, παρακολουθείται από θεατές με υψηλό καταναλωτικό προφίλ (π.χ., επιχειρηματίες, άνθρωποι των επενδύσεων, της τεχνολογίας κλπ) ενώ η θεαματικότητά του ξεπερνά εκείνη των BBC, CNN και FRANCE 24 σε ορισμένες αγορές.

«Αυτή τη στιγμή, πάνω από 1 δισεκατομμύριο νοικοκυριά έχουν πρόσβαση στο κανάλι, ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι έχει ικανοποιητική διείσδυση και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Θεσσαλονίκη θα προβληθεί στην εκπομπή “Holy Land Uncovered”, που παρουσιάζει στα αγγλικά η Έμιλι Φράνσις (Emily Frances). Στις εκπομπές της η παρουσιάστρια παρουσιάζει και τη γαστρονομική ταυτότητα των περιοχών, ως μια πτυχή σύγχρονου πολιτισμού, που αντικατοπτρίζει την ιστορικότητα και τις παραδόσεις τους» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΟΤΘ.

Στο πλαίσιο της προβολής της Θεσσαλονίκης, η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, μίλησε στην Εμιλι Φράνσις για τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν την πόλη με το εβραϊκό στοιχείο. Η κ.Φράνσις εξέφρασε την επιθυμία να παρουσιάσει στην εκπομπή της τον προορισμό και να μιλήσει για την εβραϊκότητα της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό όμως με την χριστιανική ταυτότητα, όπως αυτή καταγράφεται διαχρονικά. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η κ. Πατουλίδου μίλησε για τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με το εβραϊκό στοιχείο.

Λαμβάνοντας υπόψιν πως οι ταξιδιώτες από το Ισραήλ είναι στην πρώτη θέση των αλλοδαπών εθνικοτήτων, που διανυκτερεύουν στην πόλη, η κα Πατουλίδου αναφέρθηκε στις δράσεις προβολής του οργανισμού όπως είναι η μετάφραση του portal thessaloniki.travel στα εβραϊκά, η εσωτερική παραγωγή για την «εβραϊκή διαδρομή» της Θεσσαλονίκης και ο οδηγός τσέπης στα εβραϊκά. Κατά τη διάρκεια του press trip η δημοσιογραφική ομάδα του i24news είχε επαφές με την εβραϊκή κοινότητα, επισκέφθηκε μνημεία και σημεία της πόλης που συνδέονται με το εβραϊκό στοιχείο και εξερεύνησε τη γαστρονομική ποικιλία της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από RmX86 από το Pixabay