Ναό του θεού Άρη έφερε στο φως ανασκαφή στη Βορειοδυτική Γαλλία!
Στο La Chapelle-des-Fougeretz, λίγα χιλιόμετρα από το Condate (Ρεν), το Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικών Αρχαιολογικών Ερευνών (Inrap) αποκάλυψε το 2022 τα λείψανα μιας μεγάλης γαλλο-ρωμαϊκής κατοίκησης που περιλαμβάνει ένα τεράστιο Ιερό, ένα θερμικό κτίριο, κατοικίες και μια νεκρόπολη της ύστερης αρχαιότητας. Τα χιλιάδες κεραμικά, γυάλινα και μεταλλικά αντικείμενα που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της ανασκαφής καταγράφονται και επεξεργάζονται πριν εξεταστούν από ειδικούς, οι αναλύσεις των οποίων θα συγκεντρωθούν στην τελική έκθεση της έρευνας.
Ένα ιερό, λουτρά, ένας βιότοπος και μια Γαλλορωμαϊκή νεκρόπολη
Κατά τη διάρκεια των οκτώ μηνών της ανασκαφής, το Ιερό αποτέλεσε αντικείμενο μιας πλήρους μελέτης που μας επέτρεψε να ανασυνθέσουμε την εξέλιξή του από τη δημιουργία του στις αρχές της ρωμαϊκής περιόδου έως την εγκατάλειψή του τον 4ο αιώνα μ.Χ..
Πολύ σύντομα ανακαλύφθηκε ένα αγαλματίδιο του θεού Άρη, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Ιερό ήταν αφιερωμένο στη θεότητα του πολέμου. Η υπόθεση αυτή ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της ανασκαφής με την ανακάλυψη πολυάριθμων αντικειμένων οπλισμού (σπαθιά, αιχμές δοράτων κ.λπ.) που πιθανώς άφησαν πίσω τους σε ένδειξη αφοσίωσης οι στρατιώτες.
Η περιοχή γύρω από το Ιερό αποκάλυψε την παρουσία ενός κτιρίου ιαματικών λουτρών για δημόσια χρήση και ενός μικρού συγκροτήματος κατοικιών χτισμένων από χώμα και ξύλο, που άφησαν ελάχιστα ίχνη. Εκεί βρέθηκαν πολυάριθμα αντικείμενα της καθημερινής ζωής, συμπεριλαμβανομένων κεραμικών αγγείων.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης μια μικρή και απροσδόκητη νεκρόπολη, αποτελούμενη από 40 τάφους. Αν και οι σκελετοί είχαν προ πολλού διαλυθεί από την οξύτητα του εδάφους, τα αντικείμενα που είχαν κατατεθεί μαζί με τους νεκρούς ήταν ακόμη παρόντα. Μεταξύ αυτών των ταφικών καταλοίπων υπήρχαν γυάλινα και κεραμικά αγγεία, αλλά και παπούτσια από τα οποία παρέμειναν μόνο οι καρφωτές σόλες. Ορισμένοι τάφοι ήταν πιο πλούσια προικισμένοι με ασημένια στολίδια (βραχιόλια, καρφίτσες και αγκράφες ζωνών), καθώς και γυάλινες χάντρες. Ο πλουσιότερος τάφος, πιθανότατα ανδρική ταφή, απέδωσε ένα στιλέτο και στοιχεία από ιπποσκευή. Αυτά περιλαμβάνουν ένα σιδερένιο μαστίγιο και πολυάριθμα χάλκινα απλικέ που πρέπει να διακοσμούσαν το χαλινάρι και τα χαλινάρια. Τα αντικείμενα αυτά καθιστούν δυνατή τη χρονολόγηση της νεκρόπολης στην ύστερη αρχαιότητα, μεταξύ του 4ου και 5ου αιώνα μ.Χ.
Πηγή: ertnews.gr
Φωτογραφία από Gordon Johnson από το Pixabay