Αρχαιολόγοι στις ΗΠΑ ανακάλυψαν νεκροταφείο και νοσοκομείο του 19ου αιώνα στο βυθό της θάλασσας

Ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε τα απομεινάρια ενός νοσοκομείου και ενός νεκροταφείου του 19ου αιώνα σε ένα βυθισμένο νησί κοντά στο Εθνικό Πάρκο Dry Tortugas στη Φλόριντα. Το νεκροταφείο είναι το Fort Jefferson Post Cemetery, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ενώ το νοσοκομείο χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία ασθενών με κίτρινο πυρετό μεταξύ 1890 και 1900.

Το Φορτ Τζέφερσον, πρώην παράκτιο στρατιωτικό φρούριο των ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή για εγκληματίες κατά τη διάρκεια και μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο. Από το 1888-1900 λειτούργησε ως νοσοκομείο για την Υπηρεσία Ναυτικού Νοσοκομείου. Αν και προς το παρόν έχει ταυτοποιηθεί μόνο ένας τάφος, ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι δεκάδες άνθρωποι, κυρίως Αμερικανοί στρατιώτες που υπηρετούσαν στο Φορτ Τζέφερσον, μπορεί να έχουν ταφεί εκεί.

Το προσωπικό του Εθνικού Πάρκου Dry Tortugas με τη βοήθεια μελών του Κέντρου Βυθισμένων Πόρων της Εθνικής Υπηρεσίας Πάρκων, του Νοτιοανατολικού Αρχαιολογικού Κέντρου και ενός μεταπτυχιακού φοιτητή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, διεξήγαγαν έρευνα, η οποία οδήγησε στην ανακάλυψη αυτή, τον Αύγουστο του 2022.

Σύμφωνα με την έρευνα, δεκάδες άνθρωποι θάφτηκαν στο νεκροταφείο του Φορτ Τζέφερσον, και ενώ οι περισσότεροι από αυτούς ήταν στρατιωτικοί ή φυλακισμένοι, αρκετοί ήταν πολίτες. Ένας από αυτούς τους πολίτες, ο Τζον Γκριρ, απασχολούνταν ως εργάτης στο οχυρό και πέθανε εκεί στις 5 Νοεμβρίου 1861.

«Αν και μεγάλο μέρος της ιστορίας του Φορτ Τζέφερσον επικεντρώνεται στο ίδιο το οχυρό και σε ορισμένους από τους διαβόητους κρατούμενους, εμείς θέλουμε να αφηγηθούμε τις ιστορίες των σκλάβων, των γυναικών, των παιδιών και των εργατών», δήλωσε ο Τζος Μαράνο, θαλάσσιος αρχαιολόγος για τα εθνικά πάρκα της Νότιας Φλόριντα και διευθυντής της έρευνας.

Στο οχυρό Τζέφερσον ζούσε κυρίως στρατιωτικό προσωπικό, κρατούμενοι, σκλάβοι, μηχανικοί, βοηθητικό προσωπικό και εργάτες με τις οικογένειές τους. Οι θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες και ιδιαίτερα ο κίτρινος πυρετός που μεταδίδεται από τα κουνούπια, σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1860 και 1870.

Η ανακάλυψη υπογραμμίζει επίσης τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους πόρους των Dry Tortugas. Μεγάλες καταιγίδες έχουν προκαλέσει την καθίζηση αρκετών νησιών.

Πηγή: ertnews.gr
Φωτογραφία από tuturgires από το Pixabay